Tuesday, January 10, 2012

Årskrönika 2011 del 1

En årskrönika ur ett träningsperspektiv - eller förväntade du dig något annat?

Den korta varianten - f-n så mycket jag tränat under det här året! Kanske inte så mycket jämfört med dom som tränar på riktigt. Men definitivt mycket jämfört med förra året och enormt mycket mer jämfört med alla år innan. Jag trodda att jag skrivit en sammanfattning över 2010, men det hade jag uppenbarligen inte gjort. Lite koll på Funbeat.se ger dock följande snabbinfo för 2010:
229 pass, 293h träning och 520 mils förflyttning.

Samma snabbinfo för 2011:
418 pass, 556h träning och 1282 mils förflyttning.

Som synes en ganska rejäl ökning. Kan inte säga att det varit helt planerad; min träning skulle dock nog behöva bli lite mer planerad under 2012. Anledningen till att det blivit så pass mycket mer är nog dels att mina uthållighetspass blivit både fler och längre samt att jag faktiskt fått vara hel mer eller mindre hela året (bortsett från influensan som förstörde februari).

Huvudsysselsättningen under året
Lite detaljer:
Längd/rullskidor   19 pass,  25h,  317km
Löpning            63 pass,  62h,  690km
Simning            10 pass,   9h
Cykel             307 pass, 455h, 1180km

Längd/rullskidor
Inte så mycket alls. I princip hann jag åka lite skidor i januari och kände mig då i riktigt bra form. Hornbergsloppet i Årsunda var indikation på att min kropp i största allmänhet var i betydligt bättre form än inför Vasaloppet 2010. Tyvärr drabbade jag av flunsan i februari och missade på Engelbrektsloppet och Vasaloppet och sedan var det slut med skidor. Jag kom sedan igång med rullskidor (inför Öppet Spår 2012) i mitten på oktober och tyckte att det var ganska kul. Sedan tog det sedan slut alldeles för tidigt. Det blev halt och isigt, men ingen snö. Öppet spår kan bli en jobbig historia.

En av årets absoluta höjdpunkter - Mallorca i april
Löpning
När 2011 börjande låg nog mitt längsta pass (någonsin) på runt 13 km. När året slutade var det 30km. 63 pass kanske inte är så mycket, men jag upplever nog att jag kommit ganska långt med min löpning under året. Dels längdmässigt, men även fartmässigt. Jag känner mig väldigt komfortabel med tempon under 5min/km även under längre sträckor. Och mycket bättre än så har jag inte för avsikt att bli faktiskt.

Bråkade dock med en hel del fotproblem under året. Uppladdningen inför Göteborgsvarvet (min medverkan var inte riktigt planerad eftersom jag vann biljetten) var långt ifrån optimal med 2 veckors vila och bara 2 löppass dagarna innan tävlingen. Är dock mycket nöjd med min första halvmara och ett resultat på 1:46.

Upploppet på Lidingöloppet - ser jag lite trött ut?
Sedan var det lite konflikt mellan korta brickpass (cykel+löpning) som jag körde under triathlonperioden och de längre terrängpass som jag egentligen behöver fler av inför Lindingöloppet. I augusti fick jag dock till en hel del långpass och när det var dags för Lindingöloppet så kände jag mig redo. Nu blev det inga 2:45 som jag satt upp, men väl 2:46:38 och ett lopp jag är ganska stolt över.

Sedan blev det tyvärr mer fotproblem och beordrad vila. Förra veckan sprang jag första passet sedan slutet på oktober. Hoppas och tror att foten borde funka nu. Om ett halvår är det ju en mara som hägrar.

Simning
Larvigt…. Körde Vansbrosimningen och några pass innan det. Hade dödsångest under Helsingborg Triathlon och var urusel under Stockholm Triathlon. Vad har jag nu gjort åt det? Noll, zipp, nada. Nä, 2012 är året då jag måste lära mig att crawla hjälpligt. Annars blir det nog svårt att göra något vettigt på Ironman-distansen.

Mitt pris efter Vansbrosimningen - en dotter!
I nästa post tar vi cyklingen och övriga tävlingar under året.

3 comments:

Fredde said...

Tänkte du smiska någon tempo i år? I så fall kan vi ju samåka lite. I herrgårdsvagnen får man enkelt plats med två tempo-spjut. Jag tänkte försöka köra så ofta jag kan!

Middleman said...

Jamen det kanske jag borde göra! I alla fall under den senare delen av säsongen. Jag kommer ju förmodligen att komma sist, men nån ska ju göra det också. Vad tänker du dig, SMACK typ?

Fredde said...

Ja SMACK och kanske lite träningar i Roslagen. :)