Monday, January 30, 2012

Temperaturkaos

När jag cyklade hemifrån i morse visade termometern -15 grader. Tyckte att det verkade lite väl kallt och kollade med två andra termometrar hemma, men även dessa pekade på -15 resp. -14. Att klä sig för en cykeltur i -15 tar sin lilla tid. Det går liksom inte att lämna något åt slumpen.

Dödskylan på väg in - både inne och ute
Initialt var det riktigt kyligt, främst om näsa och kinder (har ingen balaklava), men efter ett litet tag släppte det och jag konstaterade förvånat att jag klätt mig för varmt om överkroppen. Jag har en skaljacka som uppenbarligen är för varm även för -15. När jag kom till Slussen typ 20 minuter senare tittade jag återigen förvånat på Katarinahissens termometer som visade -3 grader. Väl framme visade jobbets termometer -2 grader.

Hemfärd och jobbtermometern visade -0.3 grader. Hur fasen klär man sig för både -15 och 0-gradigt? Det fick i alla fall bli en rejäl lättnad på klädfronten. Skaljacka, långkalsonger och extra strumpor av. Men sedan sjönk det. Vid Katarinahissen -4 och väl hemma -9.

-15 -> -3 -> -2 || -0.3 -> -4 -> -9...

Ligger mitt hus och mitt kontor i olika klimatzoner?

Aftonbladet utlovar för övrigt DÖDS-kyla från Sibirien.

2 comments:

Christian said...

Jag hade minus 10 när jag lämnade hemmet. Men det brukar alltid innebära max -3 vid Slussen, eftersom hela området är genomsprängt av uppvärmda rum. Så jag satsar på att vara kall i 15 minuter, därefter lagom varm. Vilket betyder cykling utan mössa i jeans i minus 10 med iskalla öron, tills jag passerar 76:ans busstation vid Skeppsbron då kroppsvärmen kommit ikapp.

Middleman said...

Det är nog helt korrekt satsat. Tror att många gör misstaget att tro att man inte ska frysa alls, och därmed klär sig för varmt. Rent generellt är det väl så att om du _inte_ fryser när du startar så har du klätt dig för varmt. Utan mössa i -10 hade mina öron inte pallat dock. Är grymt känslig i tår, fingrar och öron.