Friday, December 16, 2011

Regel #7

Bättre sent än aldrig...

Regel #7 - Varde ljus!

Du skall säkerställa att du syns, från alla håll och kanter och under alla dygnets timmar!

För er som inte noterat det så har vi nu äntrat den mörka årstiden. Det är förvisso bara någon vecka kvar tills det att det vänder. Men trots detta kommer det att under ett bra tag framöver att vara mörkt - både vid färden till jobbet och vid färden hem från jobbet.

Så till dig, ninjacyklist utan lampor, reflexer och med mörka kläder:
Om du ännu inte fattat att det faktiskt är en ganska bra idé (som det dessutom är lag på) att se till att du har bra lampor och bra reflexer, kanske det är läge att önska sig lite lampor i julklapp. För nog har väl även du någon gång konstaterat att cyklister (eller fotgängare för den delen) utan lampor eller reflexer blir totalt osynliga. Regn och brist på vit snö gör ju inte det hela bättre. Och du... bara för att du ser någon, innebär det inte att han/hon ser dig.

Reflexer...
Ja:


Nja:


Nej:

  • Oriktiga lampor - Stockholms stads "tack-för-att-du-cyklar"-lampor kanske inte var en helt lysande idé eftersom många verkar tro att det är en bra och tillräcklig lampa. Jag håller inte med. Den är för klen, och själva ljuskällan blir för liten.
  • Pannlampa i stan - pannlampa hör hemma i skogen och när du är ensam. Pannlampa i stan så att du bländar lite till höger och vänster beroende på hur du tittar... nej tack.
  • Bländande lampor - starka lampor är bra, men måste hanteras varsamt i stan. Kör på låg effekt och se till att vinkla den tillräckligt nedåt så att den inte bländar.
  • Blinkande lampor - är djävulens påfund och dessutom olagligt. Du får ha blinkande rött ljus bakåt om det blinkar med en frekvens om minst 200Hz (eller vad det nu var). Det du bör betänka är att du då kan ge epileptiska anfall till alla som är dumma nog att cykla bakom dig, Framåt... nej absolut inte.

Cyklistbloggen har skrivit om synlighet: Nu är vintern här - gör dig själv synligDet finns många sätt att synas på. Monstertråd på HappyMTB om blinkningarnas vara eller inte.

...och lampa. Svårare än så är det inte.

No comments: