Thursday, December 15, 2011

Functional Threshold Power

...eller FTP, är helt enkelt den högsta (genomsnittliga) effekt som en cyklist kan upprätthålla under en timme. Det finns en mängd andra tröskelvärden baserade på puls, laktat (mjölksyra) och allt möjligt. Laktattröskel (LT), dvs. vid vilken ansträngning blir det mer mjölksyra i blodet än vad kroppen klarar av att transportera bort, är kanske en av de viktigaste trösklarna att hålla koll på. Det är en ganska stor skillnad på att ligga precis under, på eller över tröskeln, i termer av att genomföra ett arbete över tiden.

En tumregel är att det går att ligga på laktattröskel eller precis snäppet över i ungefär en timme. Ansträngning för cyklister mäts lämpligtvis i Watt (effekt - mer om det någon annan gång) och därför är FTP ett alldeles utmärkt mått att lägga upp effektbaserad träning efter. Det är också ett bra mått på utveckling under träningen. Ju högre FTP desto bättre.

Ahmen fy f-n vad jobbigt...
För att det skall vara helt "rättvisande" skall det självklart också ställas i relation till cyklistens vikt, dvs. W/kg. Anledningen till det är ju att de watt som levereras skall förflytta en cyklist framåt, och ju lättare den cyklisten är desto effektivare är det förstås. Så en 60 kg cyklist med FTP på 240W (4 W/kg) är alltså effektivare än en 80kg cyklist med FTP på 300W (3,75 W/kg). Så nu förstår ni varför alla duktiga cyklister ser ut som anorektiska bengetter.

Nåväl, varför skriver jag om detta? Jo, för att jag har kört ett FTP Test idag på trainern. Ett sätt är självklar att köra järnet i 60 minuter och sedan mäta snitteffekten. Det som kan vara svårt med det är att få ett hyfsat "steady state" och hålla fokus i en timme.  Andrew Coggan (typ guru när det gäller effektbaserad träning) har satt upp ett test för just FTP som baserar sig på en 20-minuters "all-out effort" istället.

  • Uppvärmning - 20min uthållighetsfart (65% FTP), 3*1min med 100 kadens (1min vila), 5min lätt
  • Test - 5min MAX, 10min lätt, 20min MAX
  • Nedvarvning - 10min lätt

Dagens kurvor
För min del landade det hela på 263W i 20-minutersintervallet, vilket ger en FTP på 250W, eller 3,47 W/kg. Lite lätt spyfärdig efter intervallet, så det bort väl innebära att jag tagit ut mig. Vet dock inte riktigt hur jag ska tolka FTP:n än så länge. Några tabeller i Coggans bok (Training and Racing with a Power Meter) placerar mig i det över skiktet av Cat IV precis på gränsen till Cat III (och det är väl tävlingsklasser i USA, typ?). Nåja, jag har i alla fall lite siffror att basera träningen på och lite att jämföra avseende framsteg (förhoppningsvis).

2 comments:

Katarina said...

Man blir lite lätt deprimerad av kategorierna i power profilen även om de inte ger rättvisa var man placerar sig i en jämförelse nationellt:)

Middleman said...

Det enda skiktet som jag kan relatera till är typ World Class, eller untrained. Och jag ligger någonstans däremellan. Vilket inte säger så mycket :)