Wednesday, September 21, 2011

Regel #6

Det var ett tag sedan, men här kommer en ny regel.

Regel #6 - Du skall cykla åt rätt håll!

Tro det eller ej, men vissa cykelbanor är (ofta av en väldigt bra anledning) enkelriktade. Det ska väl inte vara så svårt att fatta? Det finns dessutom ett oerhört snillrikt system vid märkning av cykelbanorna som du inte behöver vara raketforskare för att förstå. Se bilderna nedan. Sedan kan man självklart ha sina funderingar på varför man i Stockholm på så pass många ställen valt att måla dessa markeringar med en färg som står upp. Lite som kantlinjer på vägen som är till för att väcka bilister som håller på att köra av vägen. Men det finns säkert en bra anledning (rumpmassage?)

RÄTT! Ser du denna - Grattis du cyklar åt rätt håll
FEL FEL FEL (bortse från perspektivet) - Kliv av cykeln, vänd om och hitta rätt väg.
Ser det ut så här får du cykla åt båda hållen - så länge som du håller till höger.
Mitt favoritexempel avseende att cykla åt rätt håll är Skanstullsbron. På vardera sida om bilvägen är det en kombinerad cykel- och gångväg. Denna är ganska trång och tar max 2 cyklister+en fotgängare i bredd. Kommer du från Skanstull och ska söderut så är det i liten uppförsbacke mot Gullmarsplan. Titt som tätt händer det att någon jäkla lirare kommer cyklande nedför i full fart norrut… mot körriktningen på cykelbanan… och även på fel sida av vägen. Oftast utan att inse att han/hon/den/det cyklar åt fel håll.

Självklart är det totalt livsfarligt för alla inblandade. Man kan ju undre hur skallen fungerar på dessa personer? När någon hamnar i fel riktning på motorvägen handlar det väl oftast om förvirrade pensionärer eller rattfyllon som inte borde få köra bil alls. På cykelbanan verkar det kunna vara vem som helst, och påpekar man detta för vederbörande får man oftast något surt tillbaka. Visst är skyltningen av våra cykelbanor undermålig i många fall och visst kan man hamna fel. Men lösningen på det är väl i så fall att kliva av cykeln och förpassa sig därifrån så fort som möjligt och inte att trampa ännu snabbare?

Så, enkelriktat är enkelriktat och finns där av en anledning. Kör åt rätt håll!

3 comments:

Christian said...

Så trodde jag också att det var, men det visade sig vara fel när jag frågade Stockholms kommun. Cykelbanor är alltid, juridiskt sett, dubbelriktade.

http://www.cyklistbloggen.se/2011/08/ratt-och-fel-for-cykel-2/

Sen att det är helt vansinnigt och bara beror på att satsningen på att få in cyklar i lagtexten är ungefär lika ambitiös som satsningen på cykelbanor i stan, är en annan sak.

/Christian

Middleman said...

Jo, jag såg det ganska nyligen på din/er blogg. Trodde faktiskt inte att det kunde vara så urbota korkat.Det stödjer ju tyvärr bara vissa cyklisters tes om att det inte finns några lagar vid cykling.

Och det är ju helt vansinnigt. Samtidigt som det skriks för att "cyklisterna måste följa reglerna" så finns det en mängd oklarheter, eller icke-regler. Hur var det nu med cykling på väg när det finns cykelbana i närheten. Klart som krovspad, eller?

Christian said...

Exakt! Och när jag tog körkort var en av grundteserna som jag fick inbankat i mig: Det går fort, det händer mycket därför måste trafikmiljön vara glasklar och tydlig. På samma sätt som man skulle uppträda "tydligt" så att man blir förutsägbar för omgivande trafikanter.

Det gäller inte cyklar eftersom cykeln är ett fordon som ingen orkade riktigt tänka på när lagarna stiftades. Så cyklister får nöja sig med pigga tips och råd från kommunen. Om man frågar alltså (men räkna med, som i mitt fall, något halvårs väntetid på svaret).