Thursday, October 20, 2011

Return of the DN

Det var länge sedan som DN lät någon anticyklist komma till tals, så nu var det väl dags igen.

Söderbysjön kl 10.47

Mia, jag håller med dig. Det är ju rent för jävligt att du inte i lugn och ro kan låta din hund springa löst. Och upprörande att någon blir rädd för din hund (för just din hund är väl sååå snäll, till skillnad från andra hundar). Och att det finns golfare i närheten av en golfbana... en styggelse! Och att folk ger sig ut och cyklar i ett vackert område en fin dag... minst sagt upprörande. Och att övergödda män visar sig utomhus i trikåer... Det är ju dom, och alla andra, som borde sitta hemma bakom sina persienner, och inte vara ute och störa just din fina dag.

*

Näe, nu åker jag till GIH och cyklar skiten ur mig. Inomhus. Bakom persienner. Bara för att inte störa Mia.

3 comments:

Sofia said...

Det finns idioter med cykel och utan cykel.

Senast idag höll jag på att döda en cyklist. Det var gryning, hon kom i full fart ner för en backe utan lyse på cykeln och jag såg henne inte förrän hon var precis till höger om mig och jag tvärnitade. Jag såg hur hon suckade djupt och antagligen sitter hon och svär i någon blogg över idioter som kör bil.

Jag har också träffat idioter på cykel i skogen när jag haft hunden lös. Alla ska kunna dela på skogen men det är svårt att känna sig vänligt inställd till någon som kommer över ett krön i full fart på cykel och blåser förbi utan att jag har en rimlig chans att kalla in hunden. Och som sen blir arg på mig för det, för att han nästan körde på vovven. Tänk om det varit ett barn? Hunden kommer snabbare på inkallning än vad jag inbillar mig att barn gör.

Jag förstår din upprördhet eftersom jag också cyklar ibland, även om jag inte gillar det, och vet att man är extremt utsatt som cyklist. Tyvärr upplever jag att många cyklister tar sig konstiga rättigheter och låter bli att följa trafikreglerna och de förstör för alla andra som gör det.

Jag tror dock att det krävs mer förståelse från båda håll, inte bara från bilförare, söndagsflanerare och cykelhatare, utan även från cyklisterna själva.

Det här är den längsta kommentar jag skrivit tror jag. :) Intressant ämne. Stockholm håller på att delas i cyklister och cykelhatare.

Middleman said...

Och det här är den längsta kommentar jag någonsin fått :)

Du är klok du Sofia och har självklart helt rätt. Det finns idioter med och utan cykel, det finns idioter med och utan bil, hund, gående, springande etc.

Dock missar du en liten poäng i mitt "anförande"; som cyklist kan jag självklart bli lite upprörd över att hon kallar alla cyklister för cykelterrorister, men just det här inlägget handlar inte om det. Snarare handlar det om att Mia i det här fallet är upprörd över att hon och hennes hund inte får göra som de vill. Mia är upprörd över att någon cyklist och golfare med vagn inte visar henne hänsyn, samtidigt som hon tycker att det är konstigt att hunden inte får plocka en golfboll på banan eller förlöjligar någon som är rädd för hundar. Vad hände med ömsesidigt hänsynstagande?

Generellt har jag väldigt svårt för generaliseringar och kategoriseringar. T.ex. hade jag annars av Mias text kunnat lista ut att: Mia skriver något som jag tycker är korkat, Mia har en hund, alltså är alla hundägare dumma i huvudet! Nu är som tur vad jag inte sån 

Som du kanske läst och förhoppningsvis förstått i mina tidigare inlägg är jag absolut inte någon rabiat cyklist som tycker att vi borde få göra hur vi vill och att alla som fattar det är dumma i huvudet. Nepp, vill man förändra ett beteende hos någon annan så måste man föregå med gott exempel själv. Att cykla utan lampor eller köra fort över ett krön i skog är inte ett gott exempel, att låta sin hund springa fritt på en trafikerad gång/cykelväg samtidigt som man själv skriver SMS är inte det inte, och att gira över cykelbanor med sin bil utan att visa tecken eller ens titta åt det hållet är det definitivt inte.

Respekt och hänsyn is the shit!

Sofia said...

Jag håller med dig, och jag har förstått att du är en föredömlig cyklist. Det framgår av dina tidigare inlägg. Folk är däremot i allmänhet idioter som visar lite eller ingen hänsyn till varandra. Och därför borde låsas in. Gäller förmodligen även dig och mig ibland. (nää...!)

Jag missade inte din poäng, jag blev bara en smula engagerad. :-)

Och som parentes, om folk i allmänhet är idioter så är hundägare än värre. Tro mig, jag vet. Så om du hade dragit alla hundägare över en kam tack vare Mia så hade du inte varit helt fel ute. Ingen regel utan undantag förstås..