Thursday, May 10, 2012

Någon berättar hur det ligger till!

En av mina bilburna FB-vänner beklagade sig på FB här om dagen över en cyklist som cyklade på vägen när det "finns utmärkta breda cykelvägar, övergångsställen med rödljus enkom för er.... Nä men då ska han köra kors och tvärs i korsningen och stoppa upp trafiken! Suck"

Detta renderade självklart i en lång kommentarstråd med idel bilburna kommentarer och härliga uttryck som "knuffa lite på dom", "kör dom på vägen får dom skylla sig själv", m.m. Jag valde att inte ge mig in i tråden eftersom min erfarenhet av den typen av diskussioner är att det är helt hopplöst att framföra ett budskap som motsäger bilnormen.

Det som återigen förvånar och skrämmer mig är vilket extremt dåligt tålamod som verkar finnas på vägarna. På vägen så mäts irritationen i sekunder eller delar utav. Personen som skrev inlägget ovan har säkerligen fått vänta i flera sekunder innan hon kunnat köra om cyklisten. Och definitionen på det är att cyklisten "stoppar upp trafiken". Och det kommer från någon som sitter i bilen upp till en timme för att åka 15km till jobbet. Det måste vara en herrans massa cyklister som stoppar upp trafiken på den sträckan.

Men mest läskigast är nog det här:


Så nu kära cyklister vet ni hur det ligger till. Cyklister skall ALLTID stanna och lämna företräde för ALLA andra i trafiken. Kom inte och försök hänvisa till väjningsplikt, huvudled, högerregel eller nåt annat tjafs. Bilen går först i alla lägen!

Tänk på det när ni är ute och cyklar, det finns faktiskt folk som på fullaste allvar tror på det där, och dessutom tycker att det verkar helt rimligt.

*

Slutligen vill jag bara säga att för låg fart, framåtvikt och drop inte är en bra kombination. En kombination vars resultat åtgärdas med Citodon.

5 comments:

Tille said...

Ignorance is a bliss.

Anonymous said...

Någonstans här i Göteborg finns det alltså någon med körkort och bil som är helt säker på att jag är lovligt byte om jag cyklar förbi en korsning och befinner mig på huvudled. Ganska otäckt. Följande scenario är intressant. En gata i staden med högertrafik och en långsam rad med bilar och en cyklist mitt i raden. En bil kommer från vänster. Alla bilar rullar sakta förbi men cyklisten skall stanna och släppa ut bilisten från vänster. Det känns ju rimligt, säkert och förutsägbart. Herrejavlar som man säger här i Göteborg.

Christian said...

Det stämmer inte. För cyklister i väg gäller högerregeln som för alla andra.

Det din Facebookkontakt tänker på är kanske övergångsställen, där man måste kliva av för att bli fotgängare och därmed måste bilarna lämna företräde.

Middleman said...

Jo, att det inte stämmer är jag fullständigt medveten om. Därav sista meningen innan stjärnan. Kanske ska highlighta den så att den inte går att missa :)

F.ö. är det inte min FB-kontakt som skrivit det där. Hade det varit det hade jag nog givit mig in i diskussionen och rättat upp. Orkar däremot inte när det gäller vän till vän.

patialalegitimate said...

LOAN OFFER TO SERIOUS PEOPLE
Do you need a quick loan?
Have you been denied a bank loan?
Do you need a loan during this pandemic?
interest rate of 2% no matter your location
Do you need a loan to solve your financial problems?If so, then you are in luck because my company lends for a short time and the interest rate is low. If you are interested, Kindly reply to us at (Whats App) number:+919394133968 patialalegitimate515@gmail.com Mr Jeffery.