Tuesday, May 22, 2012

Får cyklister inte ha bråttom?

Det pågår en diskussion på Funbeat om de kombinerade gång- och cykelbanorna i Stockholm. En diskussion som pågått ett otal gånger tidigare och som kommer igen. Kombinerade gång- och cykelvägar är ett otyg. Speciellt när bredden på dem precis tillåter att två cyklar möts.

Men, oavett var diskussionen genomförs kommer nästan alltid samma fraser fram: "Måste dom [cyklisterna] alltid ha så bråttom?", "Men dom kör ju alltid så snabbt", etc... Och givetvis vet ju alla att det beror på att: 1. Cyklisten nyttjar sin pendling till ett träningspass, eller 2. Cyklisten försöker så sitt pendlingsrekord på stäckan. Snabbt i det här fallet handlar dessutom oftast om något snabbare än promenadtakt.

Vi som cyklar till jobbet har alltså aldrig bråttom? Vi har aldrig några mötestider att passa, inga deadlines att hålla och inga barn att hämta på dagis eller skola?

Så skönt!

8 comments:

Håkan said...

Tyvärr känner jag igen diskussionen.
Jag tror det finns flera svar på varför det är på det viset.
1) Om man kör bil så finns det bara tre sorters bilister.
a) De som kör som idioter dvs fortare än jag.
b) Väglöss dvs de som kör saktare än jag.
c) Jag och jag är facit.
Om man som fotgängare ser någon som cyklar fortare än jag skulle ha gjort är det alltså en fartdåre.
2) Om det är så att jag befinner mig på en GC-bana och det helt oväntat kommer en cyklist så blir jag rädd och därmed arg och korkad. Man söker helst inte svaret på problem inom sig "Skulle jag kanske ha haft lite uppsikt här i trafiken?" utan hellre utom sig "Någon kom smygande i hög hastighet och försökte döda mig. Han/hon är en idiot som inte tar någon hänsyn och såg sig inte för...".
3) Om man har bråttom och skall någonstans t ex till jobbet så tar man bilen. Eftersom de har tagit cykeln så är de bara ute och leker och ta skall de cykla i promendfart på sin höjd. Helst borde ha en vimpel också.
4) Fotgängare har ofta en övertro på att cyklister skall ringa i klockan innan de passerar. Tyvärr så har man i måttliga 18km/h två sekunder på sig om man ringer 10m bort och det är väl maximala avståndet som en ringklocka uppmärksammas i trafiken och två sekunder är för lite för att något vettigt skall hända. Dessutom vet man inte hur ett plingande mottas "Idag kom det en fartdåre i 50km/h 1cmfrån mig och han ringde inte ens i klockan." eller "Idag kom det en fartdåre i 50km/h och ringde i klockan som om han ägde hela vägen."
5) Man fattar inte riktigt att GC-banor är till för två trafikslag med olika hastighet. "Cyklister skall ta mig den inte cykla på trottoaren." Å andra sidan verkar de ha problem med att cykelbanor bara är till för ett trafikslag.

Jag hoppas att elcykeltrenden tar fart och att det blir fler moped klassII på cykelbanorna. De öppnar vägen lite för oss andra som vill hålla samma fart.

Snabbare, starkare, snyggare said...

Bra inlägg och klockren kommentar!!

MARCUS said...

Finansiering av pengar till individer

Om du behöver ekonomisk hjälp, tveka inte att kontakta oss. Du kan få ett lån i intervallet mellan 50.000 SEK och 10.000.000 SEK på mycket gynnsamma villkor i all laglighet och tillförlitlighet. För mer information om finansieringsarrangemang, kontakta oss via e-post. E-mail: marcuford@gmail.com

Anonymous said...

Behöver du lån för affärer, projekt, personlig effekt? Måste jag presentera dig för 24-timmars Låneföretag. Vi är ett företag beläget i Storbritannien, och vi går in i rent lån och skuldfinansiering av projekt (er), dvs olja och gas, fastigheter, förnybar energi, hälso- och sjukvård, transport, byggnation, hotell och etc. Vi kan finansiera upp till belopp på $ 900,000,000.00 (Nio hundra miljoner USD) i någon region i världen så länge som våra 3% ROI kan garanteras på projekten. För närvarande utökar vi vårt företag internationellt vilket är mer anledning till detta offentliggörande. För enkel och snabb ansökan vänligen skicka en kort epost till: 24hoursloanfundsservices@gmail.com

Informationscenter

24 timmars låneföretag

Mavis L Wanczyk said...


I got my already programmed and blanked ATM card towithdraw the maximum of $10,000 daily for an unlimited withdraw I am so happy about this because i got mine last week and I have used it to get $70,000. MRS JUDE is giving out the card just to help the poor and needy though it is legal but it is something nice and he is not like other scam pretending to have the blank ATM cards.. Just send him an email On ( blankatm156@gmail.com )

Cadman Brandon said...

I am a Certified Private Loan Lender, Do you need a Fast and Guarantee loan to pay your bills or start up a Business? I offer both local and international loan services to meet your financial needs such as Home loans, Auto Loans, Mortgage loans, Business Loans, International Loans, Personal Loans and general Refinancing and Debt Consolidation at affordable interest rate of 2%. Have you been turned down by your bank for loan? We own a large business money lending firm and we are on Business/Personal loan special offer Contact us today via Email: triumphantfinanceltd@gmail.com

patialalegitimate said...

LOAN OFFER TO SERIOUS PEOPLE
Do you need a quick loan?
Have you been denied a bank loan?
Do you need a loan during this pandemic?
interest rate of 2% no matter your location
Do you need a loan to solve your financial problems?If so, then you are in luck because my company lends for a short time and the interest rate is low. If you are interested, Kindly reply to us at (Whats App) number:+919394133968 patialalegitimate515@gmail.com Mr Jeffery.

66number said...

CONTACT US FOR ALL KINDS OF HACKING JOBs @ We offer professional hacking services,we offer the following services;
-University grades changing
-Bank accounts hack
-Erase criminal records hack
-Facebook hack
-Twitters hack
-email accounts hack
-Grade Changes hack
Contact us on whatsapp + 1 681 532 3704
Email- n17833408@gmail.com