Thursday, June 16, 2011

Snart är det dags att cykla långt och "snabbt" (inför VR)

Om mindre än 40 timmar är det dags för MK att ge sig av på sin andra Vätternrunda. Vi har fångat honom i språnget för att ställa lite orelevanta frågor om form, förberedelse m.m.

Hej, vem är du och varför?
Hej, hej själv. Jag heter Mattias och är en 37-årig cykelnörd (make, pappa och företagare också). Cyklar huvudsakligen landsväg, helst långt, men hinner även med en och annan tur i skogen, även om jag inte är världsbäst på just det. Började cykla regelbundet i mars förra året och är nu helt hooked på det. Cykelpendlar dagligen och har starka åsikter om hur sådan cykling ska gå till. "Varför" - vad är det för en jäkla fråga förresten?

Hur känns det inför VR 2011?
Helt ärligt känns det sådär. Av någon märklig anledning känner man av både det ena och det andra i kroppen under de sista träningspassen innan rundan. "Gör det inte lite ont i vänster knä?", "Har jag inte lite ont i höger fot?" etc. Just nu har jag en ögoninflammation (tack för det Valencia) i höger öga och en lite känslig hälsena som inte återhämtat sig efter Göteborgsvarvet. Formen känns väl ok,  men kanske inte på topp.

Målsättning?
Förra året landade jag på 10.57 (utan någon målsättning överhuvudtaget). Då körde jag hela natten, halva loppet själv, andra halvan i en 5-mannaklunga och käkade i både Jönköping och Hjo. Rullsnittet landade på strax under 30km/h. I år är det under 9 timmar som gäller. 3 stopp - en kisspaus efter Gränna, vätskepåfyllning efter Fagerhult och Boviken. Snittet behöver ligga på strax över 34 km/h. Vi är 18 pers från Fredrikshofs CK i "min" klunga.

Sub9, är det inte det som kallas hybris?
Jo... eller kanske inte. Visst är 2h snabbare än förra året mycket, å andra sidan har jag cyklat väldigt mycket sen dess. Förberedelserna är helt annorlunda, jag har en samlad grupp ett cykla med hela vägen runt, etc. Distansen skrämmer mig inte överhuvudtaget, däremot farten kanske... lite. Den bästa mätaren fartmässigt är nog Roslagsvåren där vi i en usel klunga, med uselt väder låg på ett snitt på 33,3 km/h under 14mil (med en pisspaus) och jag var inte nämnvärt trött efteråt. Mest blöt. Med bra flyt och lite jävlar anamma ska det nog gå vägen.

FCK-stassen och cykeln - allt man behöver för VR.
Förberedelser?
550 mil i kroppen, några pass över 20 mil, många höjdmeter, cykeln nyservad, nya däck och slangar och benen är rakade. Det som jag egentligen saknar är väl ett längre fartpass, men det har tyvärr inte blivit allt för många möjligheter att träna ihop med gruppen. I eftermiddag läggar jag sista handen vid packningen i morgon (fredag) sätter jag mig i bilen och drar till Motala.

Energiplanen är klar. Jag måste försöka tänka på att få i mig både vatten och kolhydrater redan från början, annars kommer jag att få min klassiska 8-mila-dipp. Klädvalet lite osäkert. Just nu ser det ut som vi slipper regn och att det inte blir hiskeligt varmt. Det blir självklart FCK-outfiten, förmodligen kombinerat med arm- och benvärmare och vindväst. Har inte helt bestämt mig för om det blir vätskerygga eller två extra flaskor bakom sadeln. Det lutar åt det förstnämnda eftersom Gränna har en förmåga att skaka av sadelflaskor. Men allt är nog under kontroll. Just nu i alla fall.

Något mer vi behöver veta?
Startar kl 4.00 på lördag morgon tillsammans med övriga Fredrikshofare. Startnummret är 16590. Egentligen har jag nog start 4:02, men eftersom min subgrupp startar 4.00 ska jag försöka mygla mig in i den startfållan. Det är trots allt tiden över startmattan som räknas. Det går givetvis att följa progressen via VR:s hemsida eller via SMS (skicka "VR 16590" till 72700).

Kl 13.00 på lördag har jag förhoppningsvis gått i mål. Då kanske det kommer en uppdatering här eller på fejjan.

Tack tack!
Tack själv!

2 comments:

Fredde said...

Bra intervju! :) Lycka till!

/Fredde

Middleman said...

Tackar och bockar!