Wednesday, June 8, 2011

Regel #3

Regel #3 - Du skall hava din uppmärksamhet på mig

För det allra mesta ligger jag före dig - uppmärksamheten framåt alltså. Ibland ska du kanske köra om en annan cyklist, företrädesvis till vänster om framförvarande cyklist (kom ihåg, vi är fordon, inte något annat) - då tittar du över axeln åt vänster för att kontrollera att jag inte är på väg att köra om dig. Om du är riktigt snitsig "pekar" du dessutom ut dig genom att peka på marken till vänster om dig. Då vinner du i alla fall lite respekt hos de som är vana att köra i klunga. Omkörning på innern kan ske om framförvarande cyklist markerat en vänstersväng - samma sak som ovan gäller då (fast självklart åt höger... doh!). Att samtliga sinnen skall användas hela tiden behöver jag väl inte säga?

För att sammanfatta det hela: uppmärksamhet (på cykel) är att rikta all fokus framåt, hela tiden, utom när du är på väg att avvika från din nuvarande kurs!

Uppmärksamhet är inte att: prata i mobiltelefon, SMS:a, lyssna på MP3, raka sig, läsa morgontidningen, prata med kompisen som man cyklar i bredd med (mer om det senare), m.m.

Fel, fel, fel!!!
Kör du i 30 km/h kommer du 8.33 meter per sekund. 5 sekunders titt i mobiltelefonen förflyttar dig drygt 40 meter framåt... och där kan det ha hänt jäkligt mycket sen du tittade senast (och ok, motsvarande sträcka för 20 km/h är 27 meter, fortfarande långt fram på en trafikerad väg eller cykelväg).

Ett undantag finns: ligger du på tempohojen och pumpar i 50 km/h på en raksträcka på en landsväg utan några bilar inom synhåll så är det helt ok att titta ner någon sekund på sin cykeldator för att få bekräftat att dina ben är jäkligt starka. Men nu är det ju stadscykling vi pratar om.

För övrigt måste väl det här: Robert Collin testar att cykla i Stockholm, vara ett stort skämt? När Robert vinglar fram och till råga på allt plockar fram mobiltelefonen och svarar, samtidigt som han skäller på någon som cyklar om i "värsta racercykelvelodrom-farten" blir det ju bara en stor parodi.

No comments: