Thursday, June 21, 2012

RAAM och Andreas Lindén

Just nu pågår Race Across America och det är riktigt spännande. Dels att följa Gunnar O och dessutom att följa toppstriden som är riktigt jämn. Finns en riktigt seriöst nördig tråd på Happy här.

Sedan är det också Andreas Lindén vars plan var att genomföra något som han kallade Sverigeloppet - på cykel från Symgehamn till Treriksröset under 100 timmar. En sträcka på ca 2100km, vilket ger ett snitt på 21 km/h (med pauser inräknade förstås). Andreas misslyckades då hans kropp gav upp efter 170 mil

Som jämförelse kan då nämnas att bli "Official Finisher" i RAAM som är ca 480 mil, dvs. drygt dubbelt så långt, så krävs en betydligt lägre snitthastighet om ca 16,7 km/h. Givetvis är Andreas rekordförsök mycket imponerande. Men frågan är om det egentligen inte var dömt att misslyckas på förhand.


Sverigeloppet - icke att blanda ihop med Sverigetempot.
Andreas tidigare meriter i facket "extrema utmaningar" består av superklassikern (som lyckades) och att åka skidor genom Sverige (som misslyckades). All respekt för det förstnämnda. Skidgrejen känns dock bara mest krystad; vi har liksom inte ett sånt stabilt och förutsägbart klimat i Sverige som gör det möjligt att genomföra en sån sak. Men bortsett från det; testa gränser, köra långt, utmana kroppen bortom all vett och sans. Det tilltalar mig. Men oavsett vad måste man ju tillse att man har en chans att lyckas.

Andreas är 22 år gammal och har förvisso cyklat en del i sitt liv, men i mitt tycke inte ens i närheten av vad som krävs för att ge sig på 210 mil på 100h. Om man jämför med RAAM-cyklisterna är ju Andreas ett barn. De flesta är (ursäkta) gubbar som har ägnat sig åt ultracykling, ultratriathlon, m.m. under en lång lång tid. De har härdat sina kroppar under många år och i en herrans massa mil. De vet vad som händer med kroppen och psyket efter flera dagars hård ansträngning och sömnbrist. Jag tror inte att Andreas vet det. Enligt hemsidan är hans längsta cykelpass 310km... och att med det i bagaget ge sig på att köra 2100km på rekordtid är ju faktiskt bara dumt (ungefär som att räkna med att slå rekord på VR efter ett längsta pass på 44km innan).

Strasser under RAAM 2011
För långcykling handlar ju just om att cykla långt. Inte nödvändigtvis så jäkla snabbt. Utan långt. Och mycket. Och ofta. Och i många år. Jämför med junioren (30 år gammal) Christoph Strasser som varit upp i ledningen i RAAM i år. Han har pysslat med ultracykling i 10 års tid innan RAAM. Och under de första åren handlade det uteslutande om lopp på max 1000km, 24h lopp, etc. Som förberedelse inför RAAM 2009 cyklade han 2500km på strax över 100h. Men det var efter att ha ägnat sig i 7 år enbart åt ultracykling. 

Andreas är inte där på många år. Visst, med lite flyt, medvind, smärtstillande och pannben kanske det kan gå vägen redan nu. Men risken är desto större att han kör sönder sin kropp totalt. Och det borde det inte vara värt. Rent generellt känns det som om Andreas vill alldeles för mycket redan nu. Han har väldigt många sporter på schemat, erbjuder coaching för ganska dyra pengar trots att han egentligen inte har någon som helst tränarbakgrund att stå på. Det råder ingen tvekan om att han har potential att bli riktigt riktigt duktig. Men... tålamod.

Som sagt var, all heder åt Andreas och det är ett riktigt bra försök, men var sak har sin tid. Bränn inte allt krut nu i så pass unga år. Och var försiktig med din kropp.

1 comment:

Snabbare, starkare, snyggare said...

Klokt skrivet! Och det är ju just det som jag gillar med att köra lite längre - att man har tiden för sig ;)