Tuesday, September 30, 2014

Kvalitetsträning vs. annan träning - del 1

Enligt vissa utsagor råder en träningstrend i Sverige (eller om den redan är på väg att blåsa över?). Vasaloppet, Vätternrundan och en herrans massa lopp säljer slut på nolltid och träningstips förekommer titt som tätt både i tidningar och tv. Sen är det vissa som menar att det inte alls motioneras särskilt mycket i Sverige ändå; utan snarare att det handlar om anmälningshets och att det är samma människor som kör alla lopp. Alltså inte den breda massan. Visst ligger det något i det. Har t.ex. hört att ”nu ska ju alla köra Ironman”. Fast jag tror inte att de 1000-tal svenskar som förra året körde en Ironman-distans kan räknas som alla. Sen ska det debatteras ortorexi till höger och vänster som om detta vore det stora problem med träning i samhället? Colting (tycka vad man vill om honom) har talat om detta på ett väldigt Colting-aktigt sätt, dvs. utan krusiduller, och givetvis på ett sätt som klampar många på tårna.

Någonstans tror jag inte riktigt på någon direkt ”träningstrend” i Sverige. Däremot tror jag på en publicitetstrend, dvs. att träningen är mycket mer synlig idag i social medier, bloggar etc. Av den anledningen gäller det också att sticka ut och då räcker inte längre med en mara; det blir ju liksom inte några schyssta Instagram på den jämfört med ”Sveriges tuffaste hinderbana”, ”Dina hårdaste 10km någonsin”, etc. Eller påfundet Color Run (som verkligen är totalt obegripligt); spring 5 km samtidigt som det står funktionärer längst banan som kastar färgpulver på dig… Det har i min värld inget som helst med löpning att göra.

En del har i alla fall givit sig på triathlon (som nog faktiskt fortfarande rider på en viss Lisa-effekt). En hel del är nybörjare medan en annan del kommer från någon av de inblandade grenarna. Oavsett bakgrund handlar det för många om att öka på träningsmängden jämfört med tidigare. Och just träningsmängd är något som flitigt debatteras bland nybörjar-triathleter, speciellt de som anmält sig till sin första fulldistans. Ofelbart kommer ämnet upp på forumen någon gång i månaden; vanligtvis stress över att alla andra verkar hinna träna så mycket och att jag ligger långt efter, alternativt dissande av träningsmängd eftersom det inte är timmarna som är viktiga utan ”kvalitén”.

Och det är väl det där sista som jag anser vara lite snedvridet och missuppfattat. I alla fall när ”kvalitétspass” tolkas som pass med bra kvalitét och att andra pass då är av dålig kvalitét. Och så är det ju givetvis inte. Skulle proffsen lägga ner 30 timmar i veckan på att träna pass med dålig kvalitét om det räckte med att köra 10 timmar med ”bra kvalitét”? Retorisk fråga. Och har ni någonsin hört en tränare rekommendera att enbart köra 3 intervallpass á 45 minuter för att bli snabb och uthållig på ett marathon? Nej, förmodligen inte det heller.

En sak kan vi väl initialt vara överens om: det bästa sättet att bli duktig på att simma, cykla och springa är att faktiskt simma, cykla och springa. Och ju mer desto bättre. Så länge som du kan återhämta dig och så länge som du får vara skadefri. Svårare än så är det faktiskt inte. Visst kan t.ex. viss styrketräning vara bra som komplement (om du har tid), men det gör dig ju inte till en bättre löpare. I alla fall inte på samma sätt som löpning faktiskt gör. Det du tränar på blir du bra på.

För många kvalitétspass på samma vecka?
En annan sak är att kvalitétspass sliter på kroppen. I alla fall om du genomför dem ordentligt. De passen ska vara hårda (många minuter klart över tröskel), ofta relativt korta (max 60 minuter) och kör du dem ordentligt så ska du känna dig som en urvriden disktrasa efteråt. På ett positivt sätt alltså. Du kör inte den typen av pass två dagar efter varandra. Dagen efter ett sådant pass är det lugn träning i den grenen som gäller; återhämtning eller LSD (Long Slow Distance). Under en uppbyggnadsperiod kan man möjligtvis tänka sig 2 högintensiva pass i samma gren under samma vecka, men normalt sett inte. Och då ska vi också tänka på att vi som triathleter faktiskt har 3 grenar att tänka på. Normal dos (även för långdistansare på hyfsat hög nivå) är 1 högintensivt pass per vecka och per gren. Vilket då ger 3 kvalitétspass i veckan, eller absolut max 6 pass om du pallar 2 under samma vecka.

Fortsättning följer...

No comments: