Monday, November 18, 2013

CX SM 2013 [RR]

Min andra SM-start i liven och den här gången blev jag inte diskad. Tror jag inte i alla fall. Men man vet ju inte förrän den officiella resultatlistan kommit upp. På den preliminära kan man dock läsa följande för H40: 36 anmälda, 31 startande, 26 som gick i mål och en 23:e plats Mattias Krantz CK CX. Så målet för dagen, inte sist, inte varvad och topp-30 blev alltså med råge uppfyllt. Jag väljer att tolka det som plats 23 av 36. Så när gubbsen sitter och tjatar sub-tider på Vätternrundan kan jag lätt kontra med att jag är 23:a i CX för H40 i Sverige. Så det så.

Sen var det ju lång ifrån snyggt hela vägen. Snyggheten måste jag nog arbeta på till nästa år. Fast å andra sidan är det väl som Johan säger: har man inte kört över sin förmåga har man inte kört alls.

Jag var ju och testade banan på fredagen (efter en panik-torsdag med havererad bakväxel och havererat bakhjul som @cxpatrik, senare svensk mästare i H30, ordnade med bravur). Fick då en viss känsla för var det skulle gå snabbt, vara halt och konstaterade att det i princip bara var en springbacke. Sen regnade det hela fredagskvällen och natten. Banan ändrade lite karaktär om man säger som så. Testvarven på lördagen avslöjade att det skulle bli lite mer tekniskt och betydligt halare än vad jag tänkt mig. Dessutom hade ytterligare en backe blivit löpbacke. I alla fall för mig.

Andra varvet - jag är fortfarande snygg. Foto: Björn Westergren
Starten var okej även om jag som vanligt inte riktigt har farten att rusa hela första varvet (note to self: TRÄNA!). Men jag la mig bekvämt i den bakre hälften av fältet och riktade in mig på att bevaka och jaga med min uthållighet jaga så många ryggar som möjligt.

Det gick bra i 2 varv och sen började eländet på tredje varvet. Det började med en lätt omkullglidning i en gräskurva direkt efter en omkörning på den bortre delen av banan. Snabbt upp, men vips så var den ryggen borta. Sen den fantastiska inramningen borta vid amfiteatern. Täta åskådarled som böjde sig fram och skrek upp cyklisterna för backen. Sån grym känsla. Mindre feeling dock i efterföljande lerslänt. Framhjulet ner i ett spår som gick åt fel håll och jag rasar. Vad gör man inte för att publiken ska få sina krascher. Direkt har jag 2 pers som drar förbi mig...

Kommer upp snabbt och tappar nog inte så mycket tid. Men tappar ryggar och "feeling". Fortsätter dock tillsammans med en tredje man som kommer ikapp efter vurpan och vi kör tillsammans nästa hela fjärde varvet. I skogen innan amfiteatern kör jag dock om. Sen är det dags för lerslänten igen och jag gör generalfel: jag fegar, bromsar kasst och rasar igen. Denna gång betydligt tyngre än förra gången. Styret blir snett och framhjulet blir till taco. Jag tappar luften och skriker några väl valda (kommer inte riktigt ihåg vad).

Jag tar mig in i depån och försöker dra till styret vilket inte fungerar. Konstaterar dock att hjulet snurrar fritt från gaffeln och att det fortfarande går att bromsa eftersom det är skivbromsar. Bestämmer mig för att skippa hjulbyte eftersom det bara är ett varv kvar.

När jag på sista varvet glider omkull i samma backe är det bara att skratta åt eländet. När jag är på väg upp kör Stumpy om mig varpå jag ropar "så där får du ju inte göra", kör om honom och rullar uppgivet med ett wobblande framhjul över mållinjen. Om det inte vore för de 4 vurporna hade jag kanske kunnat plocka en topp-20-placering. Kanske. Men det får bli i Göteborg nästa år. För dit ska jag!

Nu får det f-n vara nog. Foto: Patrik Skolling Möller
Slagen hjälte i mål. Foto: Andreas Nyström
Vill bara slutligen stämma in i den unisona hyllningskören till lördagens arrangemang. CX SM 2013, arrangerat av den eminenta cykelklubben CK CX, är utan tvekan årets cykelarrangemang i Sverige. Briljant och lysande på så många sätt; startfält, publikuppslutning, arrangemang, engagemang. Helsida i DN inför och efter, TV-sport på plats, mängder av fotografer etc. Hoppas nu bara att detta kan ge CX de lyftet det förtjänar i Sverige. Bättre publiksport inom cyklingen än så är svårt att hitta.

För mängder av foton, artiklar och blogginlägg kolla här. Och miss för guds skull inte Lisa Nordéns lysande blogginlägg om det hela. En sann förebild för alla.

1 comment:

Oskar said...

Bra kämpat!