Det här backas upp av litteraturen också. Sen är det självklart så att ju erfarnare du blir desto mer kan du gå på känsla och dagsform. Men kombinationen oerfaren och långt race betyder att du bör tänka igenom din tävling riktigt ordentligt och... stick to the plan! Jag är väl inte helt oerfaren av långa tävlingar överlag och har i alla fall kört 3 st medeldistanser. Så här tänker jag i alla fall:
Simning och pace är liksom inte min grej. Jag måste liksom titta på en klocka för att ens ha någon aning om jag simmat snabbt eller inte. Min fartkänsla är inte utvecklad och jag har i princip bara 2 hastigheter; en summa-långt-hastighet (som ligger runt 20 min/km) och simma-så-att-mjölksyran-kommer-snart-fart. Det är ungefär så som det var i början med längdskidåkningen, dvs. två farter. Det här med fartkänslan kommer väl så småningom. Fördelen är att min march-fart är hyfsat konsistent och jag vet att om jag bara harvar på i vatten så borde jag komma in runt 1:20 på 3,8km.
Just för simningen är ju fartkänsla det enda egentliga alternativet. Du kan ju inte direkt titta på någon klocka på handleden under själva simningen och vad jag vet finns det ännu inte någon teknisk pryl som projicerar hastighet sträcka på insidan av simglasögonen. Och det är inte säkert att det hjälper dig heller eftersom strömmar, vind, drafting och andra faktorer kan påverka din fart ganska rejält.
Simma - nästa års fokus? |
Nästa alternativ är att ha koll på din puls. Även här krävs självklart att du har testat under träning och att du har hyfsat koll på dina zoner. För en IM bör snittpulsen under cyklingen ligga i det övre spannet av zon 2 (uthållighet) utan allt för stora och långa utflykter i de högre zonerna. Nackdelen med puls är att den dels reagerar långsamt och att den kan variera ganska friskt från dag till dag. Detta till skillnad från FTP som självklart varierar över säsongen, men inte särskilt mycket från dag till dag.
Själv tänker jag gå på ett tredje alternativ; kombination av snitthastighet, känsla och puls. Eftersom cykling är min främsta gren, tror jag mig ha ganska god koll på känsla i ben och lungor, och tror därför att jag kan ta ut mig lagom. Pulsen håller jag koll på så att den håller sig i rätt spann och inte sticker iväg (ska vara en indikator på att allt står rätt till med kroppen). Farten kan vara en bra indikator om det inte blåser alltför mycket (banan i sig är ganska platt och snäll). Så knappt 33 km/h i snitt och 5:30 låter väl bra?
Trots det tveksamma löpsteget har jag onekligen utvecklats som löpare |
För egen del har jag enormt svårt att bestämma mig för vilket tempo jag ska hålla. Jag har bara sprungit en mara (Vintermarathon i november förra året) och då med ett 5:27-snitt. Men jag är en väldigt mycket bättre löpare idag. Mina halvor och Big Day Workout har gått på snitt under 5 min/km. Eftersom målet är en sub4-mara (5:40-tempo) skull det kanske vara lämpligt att lägga sig på 5:30-tempo och sen öka sista milen om krafter finns. Problemet är bara att jag tycker att det är helt hopplöst att försöka springa i ett 5:30-tempo. Rejäl trött- och stelhet kan sänker givetvis tempot, men om jag är pigg har jag väldigt svårt att springa långsammare än 5 min/km. Tror trots allt att jag lägger ribban ganska högt vad det gäller löpningen och säger start i 5:15-tempo, korrigering av tempo efter varje mil beroende på hur ben och kropp känns. Maran sub-4 och en sluttid precis under 11 timmar.
Om du kan göra så här efter tävlingen har du inte tagit ut dig tillräckligt |
No comments:
Post a Comment