Monday, March 25, 2013

Premiärmilen 2013 [RR]

En massa premiärer på en och samma gång. Årets första löpartävling och även årets första tävling överhuvudtaget. Premiär i "riktig" tävlingsklass för mig också. Och även första gången som jag siktade på en tid som jag aldrig tidigare fantiserat om kunna klara.

Förut hade jag förstås ganska vaga begrepp om vad som var bra eller inte. Milen var något som vältränade sprang runt 50 minuter. I dag vet jag väl att ca 50 minuter är hanterbart för de allra flesta, till och med nedåt 45 minuter. Men sen börjar det bli segt… Att kapa 10 sek/km i snitt kanske låter lätt, men är det inte när det börjar handla om snabba farter.

Jag har nog bara sprungit ett millopp tidigare och det var Premiärmilen förra året. Då sprang jag i "herrar motion snabb" och landade på 45:12. När jag anmälde mig i år tyckte jag väl att jag borde kunna putsa den tiden och anmälde mig därför i tävlingsklass (rekommenderat för de som siktar på sub-43). Min löpträning har ju huvudsakligen gått ut på att bygga uthållighet och intervallpassen har inte varit särskilt hårda eller fartfrämjande. De två senaste veckornas långpass (lördagsnöjet) har dock varit kombinerade ME (Muscular Endurance) och uthållighet och under dessa har jag faktiskt kört riktigt hårt i intervallerna. Förmodligen hårdare än vad coach Friel skulle rekommendera, men för mig har det varit en stor a-ha-upplevelse eftersom jag upptäckte att jag faktiskt kan springa hyfsat fort även jag.

Mina nya Brooks Pure Cadence - gröna, sköna och snabba.
Förra helgens pass var t.ex. 6x9min@zon3/1 min gåvila. Jag siktade mot att ta minst 2km per intervall, dvs. under 4:30-tempo. Det gick alldeles utmärkt och rätt vad det var hade jag avverkat 12,5km i 4:22-tempo (i intervallerna) utan att vara helt slut. På fredagen körde jag 30 min löpning efter ett lätt cykelpass, och sprang väldigt enkelt 6km i 4:30-tempo utan att ens känna mig särskilt trött. Det finns alltså lite fart i mina ben!

Strategin för Premiärmilen blev enkel: 4:15 min/km på den virtuella löparen på klockan, följ denna i 9 km och spurta sedan på slutet. Vilket borde kunna ge en tid på mellan 42 och 43 minuter. Dessutom skulle det ju ge en negativ split, och det är ju pr0.

Lätt plågad med Illgröna skor - that´s me!
Vädret var okej när jag cyklade in mot stan. Valde som vanligt att byta om på jobbet och sedan cykla till stan. Benen kändes inte helt 100 när jag cyklade in. Dagen innan hade det blivit lite riktigt landsvägskörning (med släta däck och allt) tillsammans med Björn ute på Värmdö, och det gick väl inte riktigt att hålla igen och vila benen då. Efter ombyte och transport ut till Stora Skuggan kändes det fortfarande lite segt när jag värmde upp. Stötte på Erik A som också skulle springa i tävlingsklass och språkade lite med honom. Sen gick starten. Typ 1 minut för tidigt och när ingen var beredd.

Första kilometern var seg och trång, men sen släppte det. Gjorde juniormisstaget att springa på alldeles för hårt i nästa (4:02) och var rädd för att jag förstört hela loppet när benen började kännas lite stumma. Lugnade dock ner mig och försökte sen hålla tempot enligt min virtuella 4:15-partner på klockan.

Resultat. Negativ split, #pr0. Tiden hade räckt till 44:e plats i motionsklass. 643 fullföljande i tävlingsklass (herrar)
Banan var helt okej faktiskt. Lite tjockt med grus på vissa ställen, med viss halkvarning. Runt Svandammen var det grus på packad is vilket gjorde att man fick trippa lite på några ställen, men inget som störde. Sen var väl sträckan förbi 4H-gården lite mjuk ock sugande. Vid start var himlen grå och det föll några snöflingor också. Men det sprack upp och vid målgång var himlen blå med strålande sol.

Min plan höll resten av loppet. Vid 9km låg jag några sekunder efter 4:15-tempot, men en sista spurt-km på 3:55 löste det problemet och när jag sprang i mål stannade klockan på 42:24. En förbättring av PB med 2:48 och ett rejält kliv framåt i självförtroende vad det gäller fart. Ett resultat som dessutom förmodligen seedar in mig i startgrupp 3 på Göteborgsvarvet. Bara en sån sak.

Bra start på säsongen!

3 comments:

Jeroen said...

Jägarns, riktigt fort! Bra sprunget!

Sofia said...

Grymt! Grattis!

Snabbare, starkare, snyggare said...

Grattis!! Kul att putsa PB och kul att det gick att följa planen så bra!:)