Friday, March 8, 2013

IceBREAKER - en kort recension


Merinoull är verkligen the shit. I början av min ”karriär”, som innehöll många timmar utomhus under vintern, körde jag med underställ av syntet. Och efter några månader luktade de skit. Trots idogt tvättande. Direkt efter en tvätt (med sköljmedel) kunde understället lukta okej. Men så fort jag tittade på understället och funderade på att ge mig ut och träna, började det att stinka.

Jag fick då nys om underställ av merinoull och tipset att företaget Icebreaker gjorde de bästa kläderna. De hade dessutom fått pris vid någon mässa. Jag skaffade mig först en tunnare t-shirt för att använda under VR 2010. Den funkade klockrent. Tröjan var genomblöt, men min kropp var fortfarande torr och jag varken frös eller svettades. Efter ett halvårs användning luktade den fortfarande utmärkt. Jag tvättade den i 30 grader (utan sköljmedel). Ibland, om jag inte hade möjlighet att tvätta i maskin, räckte det med att skölja upp plagget och låta det torka.

Icebreaker införskaffad för ett drygt år sedan. Mer hål än tröja.
Jag införskaffade även en långärmad tröja och ett par långkalsonger. Och var skitnöjd. Ända fram tills det att mina underställsdelar började gå sönder. Först började tröjorna gå sönder runt storleksmarkeringen och loggan i nacken. Sedan runt olika sömmar och slutligen i revor mitt på tröjan. Visst använde jag tröjorna mycket, minst ett par gånger i veckan, men jag tvättade dem aldrig i mer än 30 grader och aldrig med sköljmedel. Och då tycker jag nog att de borde längre än en säsong. Har nu slitit ut 4 st Icebreaker-tröjor under 2 säsonger. Förvisso har jag införskaffat dessa tröjor till något reducerade priser på typ Addnature-reor, men billiga är de fortfarande inte.

Så här börjar det - sen går det bara utför.
Så inga problem med funktion och form, där är de outstanding, men när det gäller livslängd (och kvalitet) får Icebreaker klart underkänt. Motivet för att köpa märkesvaror dyrt brukar oftast vara att man då får just kvalitet och livslängd. Men det håller ju uppenbarligen inte för Icebreaker. Så nu ger jag upp det märket.

Men jag gillar ju merinoull och jag kommer aldrig att gå tillbaka till syntetmateriel. Har även kört med några tröjor från Rahpa som hållit mycket bättre (och faktiskt inte alls är särskilt mycket dyrare trots varumärket). Men Raphas utbud av merionullsunderställ är ju relativt begränsat. Finns det något annat alternativ?

Merinoull från Rapha, sjunger på sista versen, men har dock använts i 2½ år.

5 comments:

Dimo said...

Tja

Har själv kört raphas merino base layer sen oktober och än så länge är de som nya. Och de rockar verkligen!

Men jag brukar alltid tvätta dem (och även jerseys) i tvättpåse.
Jag körde bara tvättpåse och vanligt "fintvättmedel" i början.
Sen köpte jag en 5 liters dunk nikwax wool wash på amazon uk (typ 300 spänn).

Efter wool wash känns grejerna verkligen skönare.

Svårt att säga om det är tvättpåsen eller tvättmedlet som gör störst skillnad, men en tvättpåse är ju en billig "försäkring" om man säger så.

Middleman said...

Intressant - tvättpåse har jag faktiskt inte tänkt på. Har en uppsättning nya Rapha som jag kan köra det på. Familjen har ju lite andra merinoullskläder också så det kanske funkar att spara ihop till en maskin med specialtvättmedel.

Tack, ska testas!

NLC said...

Dags att kolla garderoben efter mal? Den där icebreakertröjan påminner mer om en Aclima Woolnet (vilken f.ö. håller hur bra som helst och tycks tåla "vanlig" tvätt).

Annars verkar Raphas serie av underställ vara ett rätt bra val. Åsso blir man lite mer #pro

Fikasvettot said...

Tvättar du med ylle-programmet i maskinen, eller vanlig tvätt?

Själv började jag köra Aclima Coolnet (syntet) under vintern och blev otroligt nöjd. Än så länge stinker de inte.

Dimo said...

Jag tvättar med ylleprogrammet, eller 30 grader, beror på maskin.

Vad gäller lukten på syntet-grejer så har jag hört att det handlar om typen av anti-bakteriellt medel som används vid tillverkning.
Därför kan olika märken ta olika lång tid innan de börjar stinka, medlet försvinner i tvätten olika långsamt.
Jag har kört craft's syntet base layers ett tag, och de luktar förvisso inte direkt efter tvätt, men efter en 5km lång åktur är det dags för tvätt. Det tog kanske 5 tvättar, sen blev det så.
Min merino base layer kan jag däremot ha flera gånger utan att den luktar.

Jag har också märkt att min "smartwool" jersey från torm är inte så smart. Smartwool är alltså merino på insidan och syntet på utsidan.
Tyvärr så funkar det inte så bra i praktiken, iaf inte den modellen - Den luktar efter bara några minuter på kroppen. Det roliga är att lukten är bara utanpå (alltså på syntetdelen). Insidan luktar ingenting (som väntat av merino)!

Har en Rapha smartwool jersey också, men jag har inte kört den så mycket än, får se om den lider av samma problem när det blir jersey-säsong!