Sunday, July 17, 2011

Kundvård (...och lite träning)

Efter att ha tröttnat på regnet i Danmark beslöt vi oss för att fly till päronen i Torekov istället. För i Torekov skiner väl alltid solen? På vägen från Ferritslev (på Jylland) passerade vi Torna Hällestad utanför Lund. Anledningen till detta besök var att få min nya hjul riktade. Framhjulet skevade nästan 3mm och bakhjulet någon mm och så vill man ju inte ha det på ett par nya hjul.

Förmodligen har hjulen fått sig en törn vid Schenker-transporten. Peter på Velocipeter gav mig två alternativ: lämna in hjulet för riktning och skicka räkningen, eller kom förbi i Torna Hällestad så fixar han hjulen. Eftersom vi då ändå hade vägarna förbi så tyckte jag väl att det sistnämnda lät som ett bra alternativ, även om jag kände mig lite påträngande när det trots allt var söndag och mitt i semestern.

Peter visade sig dock vara mycket tillmötesgående och trevlig. Under tiden som han fixade hjulen så passade jag och familjen på att ta en fika på det lokala söndagsöppna caféet. Efter en halvtimme dök Peter upp med sina barn, ett par nyriktade hjul och en bärbar dator för att visa på lite olika sätt att titta på effektkurvor. Hade det inte varit för att familjen var med hade vi nog suttit och pratat cyklar och effektkurvor ännu. Det är vad jag kallar kundvård och service!

På träningsfronten har jag nu så sakteliga börjat växla över mot löpning eftersom Lindingöloppet är nästa stora utmaning. Förvisso skall två st triathlon på olympisk distans (1.5km simning, 40km cykel, 10km löpning) - Helsingborg och Stockholm - köras innan dess. Nu kommer det ju inte direkt att behövas några distanspass på cykeln för den sträckan; det blir nog mest brickpass (cykel+löpning) och intervallpass på cykeln, och löpning för resten av slanten. Senaste veckan har det blivit 4 löppass (2 distanspass, ett brickpass och ett intervallpass) och 2 cykelpass (ett brickpass och ett intervallpass).


På cykeln är det väl just under intervallpassen som effektmätning är allra mest intressant. I Danmark körde jag ett pass på 5*4min (2min rullvila) som i princip var likvärdigt med mitt standardpass på trainern i vintras. Tyvärr har jag inga pulskurvor från trainern att jämföra med (dessutom är nog watt-mätningen på min Tacx Flow inte riktigt lika pålitlig heller), men uppskattningsvis ligger jag idag ca 10 slag lägre i snittpuls i intervallen och med en medeleffekt som ligger något högre. Lägre puls och högre effekt borde väl vara bra?

Sedan inser jag att jag är lite mjäkig i intervallen. Har lite svårt att pusha fram kräksmaken i munnen när jag kör intervall utomhus. Det är definitivt lättare att göra på trainern inomhus. Men... samlandet av effektdata har börjat. Nu ska jag bara bestämma mig för vilket analysprogram som skall användas. Men det är väl också en hel jäkla vetenskap.

5 comments:

Fredde said...

Kör du med nya watt-navet nu??

Instämmer att det är betydligt enklare att köra en hård intervall inomhus än utomhus. På testcyklen behöver man ju varken styra eller hålla balansen!

Middleman said...

Japp, watt-navet sitter på. Riktigt trevliga hjul faktiskt. Nu gäller det väl att samla på sig så mycket data som möjligt.

Fredde said...

Nice! Får du inte ut det på en egen kurva från garmin-sidan?

Watt + puls på samma skulle man ju kanske vilja se...?

Middleman said...

Garmin connect ger ju inte mycket mer än det du ser om du tar Visa detaljer på passet och kollar på spelaren, då kan du ju få Watt+puls... sedan blir ju den kurvan ändå ganska plottrig eftersom Watten fluktuerar ganska mycket på cykeln. Kurvan blir inte lika fin som på testcykeln.

Håller i alla fall på att titta på WKO+ och Golden Cheetah nu. Många olika värden kan man få ut :)

Fredde said...

Perfekt, du kan få utvärdera och rekommendera.

Garmin Connect lämnar ju en hel del att önska, som det att kunna zooma lite. Och vara visa vissa intervaller i grafen, klippa ihop fler kurvor osv osv...