Monday, September 16, 2013

Sammanfattning av säsongen 1973-2013

Det har varit en lång men väldigt givande säsong. När den startade var det väl utan några egentliga formulerade mål. Men då det handlade om att börja från total scratch är det ju inte så konstigt; man måste lära sig att stå innan man kan gå liksom. Det fanns väl en del vaga tankar om att ganska tidigt formulera ett långsiktigt mål (typ topp-3 i Kona), men jag blev flera gånger under säsongen varse om svårigheten att hålla fast vid ett sådant mål; speciellt när nya möjligheter och nya intressanta mål dök upp hela tiden. Ju mer jag lärde mig desto mer insåg jag hur lite jag kunde och visste.

Men vi gör väl som vanligt när det gäller säsongssammanfattningar och börjar med statistiken:
 • Antal studiepoäng: ca 320 (180 planerade)
 • Antal bostäder: ~10 st (osäker statistik i början)
 • Antal arbeten: 5 (plus ett antal träningsarbeten)
 • Antal fruar: 1
 • Antal barn: 1
 • Antal cyklar: 7 (just nu)
 • Antal 40-årskriser: 0 (enligt plan)
Mitt första försök som rockstar. Gick sådär...
Min och lillebrors modellkarriär gick ju inte direkt spikrakt heller...
Lollipop 1996 med Anna, Niclas och Ewa. Bästa festivalen ever!
Studiepoäng
Det som skulle vara en lätt resa genom Teknisk Fysik i Uppsala blev tyvärr avbruten av en långdragen Försvarsmakten-skada efter ca 100 poäng. Efter många års rehabilitering kunde jag återuppta studierna vid KTH där 180 poäng IT, 20 poäng ekonomi och lite annat smått och gott åkte med av bara farten. Så här i efterhand kan jag bara konstatera att jag egentligen lagt alldeles för mycket tid på studiepoängen. Även om jag lärt mig en hel del och haft ganska kul på vägen. Men 320 poäng är fortfarande definitivt i överkant.

Bostäder
Tyvärr är statistiken från början av säsongen något osäker, jag hade inte riktigt kommit igång med Funbeat då. Men det började med ett kollektiv i Robertsfors, sen ett hus i urskogen och sen via två lägenheter i Umeå (tror jag). -79 bar det av till ett stort rött hus i Håknäs mellan Umeå och Nordmaling. Potentialen att lyckas med sommaridrotter där bedömdes som låg och därför bar det av söderut till Gästrike-Hammarby -87. Sen studier några år i Uppsala (korridor på Kantorsgatan) för att slutligen landa i Stockholm -97. Där betades lägenhet vid Telefonplan och bostadsrätt i Gubbängen av innan jag landade i hus i Örby. En utvecklingskurva som jag måste säga att jag är nöjd med.

Furir Krantz - tiden i Försvarsmakten blev betydligt längre än planerat
Drygt 14 år sedan... OMG!
Någon gång under denna tillställning ingicks ett vad om att åka Vasaloppet -
något som ett antal år senare förändrade mitt liv ganska rejält.
Arbeten
För att lista i tur och ordning;
 • Kottplockning (lön på 1 öre/kotte, grymt dålig deal)
 • Gräsklippning (många olika ställen, usel lön)
 • Samla ihop kundvagnar (självpåtaget med lukrativt)
 • Perforerad Plåt AB i Storvik (många år som "datanisse" på kontoret. Vi snackar ABC80-programmering och sånt)
 • Mjukvarutestare Pharmacia (testade även andra saker, men det är en annan historia)
 • Örlogsskolorna Berga (Plutonchef, vaktchef, instruktör, m.m.)
 • Securitas (extraknäck)
 • Utvecklare i egen firma (långt uppdrag mot SVT under studietiden)
 • Försvarsmaktens Högkvarter (arkitektursamordning, hopplös uppgift)
 • Generic Systems (konsult mot FMV, avdelningschef)
 • BnearIT (konsult mot FMV)
 • CIM-Coach AB (konsult mot FMV/FM, delägare)
Överlämnar till er läsare att avgöra vad som är "riktiga" jobb och vad som kan anses vara träningsarbeten. En helt okej, om än inte helt rak och fokuserad, utvecklingskurva. Kottplockningen, gräsklippningen och Securitas känner jag mig definitivt färdig med. Mjukvarubiten kan jag sakna emellanåt. Vi får väl se vad nästa säsong har att bjuda på.

Fruar
Det har blivit en. Och vad det gäller fruar går jag efter devisen "if it ain't broken, why fix it?". Jag är väldigt nöjd med mitt val och tycker nog att vi vuxit in i varandra allt eftersom säsongen gått. Jag testade henne redan 1991 och var initialt lite tvekande, men efter att ha testat lite andra varianter förstod jag runt -94 att jag nog träffat rätt redan från början. 1999 blev Anna officiellt "FRU" och har varit sedan dess. Många gillar att experimentera och byta under säsongen, men jag tycker nog att man ska hålla fast vid det man har så länge det fungerar (till skillnad från annan utrustning). Och på något märkligt sätt verkar det bara bli bättre för varje år som går. Älskar dig!

Ett tag hade vi en hund...
... men sen kom vi på att det var mycket bättre med barn!
Barn
Även här ett. En underbar liten 8-årig sak av modellen VALENCIA. Det här med barn är lite som att köpa cykel via postorder; man kan ju kolla förutsättningarna innan (typ gener eller utrustning/geometri) och sedan beställa (eller… ja ni vet vad). Och ofta blir det bra (tillräckligt rätt i storlek, förväntad kvalitet etc.), ibland mindre bra och ibland blir det bara helt perfekt! Så är det med Valencia. Jag kan inte tänka mig en enda sak på eller med henne som jag skulle vilja ändra på eller ha annorlunda (möjligtvis då att hon har tagit mer av mammas musiksmak än min). Hon är alltid solstrålen i mitt liv och jag räknar med att hon kommer att vara det under resten av säsongerna också.

Cyklar
Har varierat lite under säsongen. Under den första delen höll jag mig huvudsakligen till en cykel åt gången; alltifrån 20":s tjejcykel med stödhjul, silverfärgad Cresent med limpa, röd Nishiki med ramväxel (och ständig punktering) till en grön citybike i Uppsala (som märkligt nog aldrig blev stulen). Man kan väl säga att det exploderat lite under de senaste åren. Just nu består parken av: sommarfixie, vinterfixie, tempo/triathlon, landsvägshoj, ful-CX, MTB (fulldämpad) och en BMX. Och som alla kan se saknas det ju fin-CX (kolfiber och skivor), MTB (hardtail) och kanske också en singlespeed CX…

Mina solstrålar!
Och min passion utöver de två på bilden ovan.
40-årskriser
Har inte haft och tänker inte ha heller. Möjligt att jag klämmer till med en 80-årskris i slutet på nästa säsong. Återstår att se.

Säsongen 2013-2053
Förväntningarna inför den kommande säsongen är stora. Planen är att vidmakthålla och vidareutveckla det jag har nu. En stadigt ökande formkurva även under nästa säsong. Har inga tankar på att peaka under säsongen eftersom det rimligtvis innebär stagnation efteråt… och det vill jag ju inte veta av.

Nu kör vi!

1 comment:

Katja said...

Vilket underbart inlägg, glädje och energi och kul! Heja heja! :D