Monday, December 10, 2012

Vintertid och allt är inte frid...

Nej, tvärtemot vad jag skrev tidigare finns det finns några saker som inte är bra just nu. T.ex:
  • Kylan - Helgen tillbringades i Västerås med julfirande med firman och för att vara lite effektiv tänkte jag cykla från Enköping och hem. Alltså inte effektiv vad det gäller resetid, men däremot vad det gäller att få in ett distanspass. Men när vi kom till Enköping vid 10.30 på söndag visade termometern -20. Och det är inte okej. Stack istället ut när vi kom hem till Sthlm där termometern endast visade på -10. -10 som senare i Erstavik visade sig bli -14. Och -14 i nedförsbacke i 30+ km/h och motvind blir... typ väldigt kallt. Träffade förvisso på någon i balaklava, gristryne och goggles, men där någonstans (innan) går min gräns. Både vad det gäller utrustning (utspökning) och temperatur.
  • Helg utan sömn - Som jag sa, julfirande. Tidig uppgång på lördag för spa (och träning) och sen kväll. Tidig uppgång på söndagen för att hinna med dotterns akrobatik-avslutning i Sthlm (och träning). Det gör mig lite för trött. Behöver få sova igen lite någon gång under helgen i alla fall.
  • Blåsor - På lördagens distanspass löpning hade jag fel strumpor på mig. Eller tja, jag hade ett par strumpor på mig som jag trodde skulle fungera, men som jag inte kört med tidigare. Och det straffade sig givetvis direkt. Med ett anta stora blåsor på vardera fort som inte är helt sköna.
  • Mitt bloggande... är totalt uselt just nu. Ledsen för det, lider av någon slags blogginspirationskris just nu. Går väl över någon gång.
Frugan försöker ta sig till jobbet i onsdags. Det gick väl... Till slut.
Och så givetvis det som jag är mest "upprörd" över (man skulle nästan kunna säga att jag "rasar"): snöröjningen på cykel- och gångbanor.

Jo, jag har full förståelse över att det inte var fritt fram överallt i onsdags när snöKAOS rådde. Jag har full förståelse för att det på torsdag morgon fanns partier som fortfarande innehöll en del snö. Men jag har f-n i mig ingen förståelse för att det idag, måndag, fortfarande är uselt på ganska många ställen och till och med sämre på vissa ställen. Trots att det knappt snöat något sen i onsdags.

Otroligt vackert, men inte cykelbart. Och gångbart endast i hjulspåren eftersom det inte skottats
fram någon trottoar. Inte ens idag, 5 dagar efter snöfallet. Barnvagnar, pensionärer... vet inte.
Problemet ligger mycket i att en plogad cykelbana som ser bra ut på ytan inte alls är bra att cykla på. Så är det med många av de cykelbanor som jag behöver röra mig på i alla fall. Det är plogat, men föraren har inte tryckt ner sitt blad eller plog tillräckligt utan plogat typ 10-15 cm ovanför cykelbanan. Vilket ger en slät och fin yta... som vilket cykeldäck som helst skär rakt ner i och slirar och sladdar. Och när alla har slirat och sladdat lite och folk har gått omkring i det så blir det bara ett enda härligt snömos.

Efter Johanneshovsvägen plogar man cykelbanan först och sen vägen. På så sätt kan snön som plogas upp från vägen få plats på cykelbanan bättre. Smart va! Om det finns både cykel- och gångbana så sparar man ju dessutom en hel del pengar på att bara skotta den ena, ty cyklister och forgängare kan ju självklart samsas. Och någon halvmeterhög vall lite här och där gör ju bara att man håller sig vaken.

Johanneshovsvägen i torsdags. Ser likadan ut idag. Fast moddigare.
Vad som egentligen är mest frustrerande är att det känns som om att mycket av cykelbanornas "dålighet" beror på slarvighet i genomförandet av plogningen. Inte plogat tillräckligt djupt och bryr sig inte om vallar eller om trottoarkanter döljs. Visst är det ironiskt att Stockholms stad slagit på stora trumman i år och propagerat för året-runt-cykeling och "krafttag" för att hålla cykelvägarna öppna. Och så går det redan efter drygt 2 veckor med snö att konstatera att röjningen fungerat sämre än någonsin.

1 comment:

Anonymous said...

plogningen är ett skämt - jag håller med. Jag delar din uppfattning att man får ha lite tolerans både på onsdagen och torsdagen men nu - en dryg vecka efter och det fortfarande är skit. Det är undermåligt och inte klädsamt för en kommun som säger att man satsar/har ambitioner med att få folk att cykla.

Jag vet inte vad man skall göra? Man blir frustrerad och uppgiven. Varför - den enkla frågan - varför plogar man inte ner till asfalten? Det är enormt irriterande att se bilvägen parallellt bredvid som är helt sopren men cykelbanan har is och snö på sig fortfarande - trots att de "plogat". Någon gång på vintern skulle jag vilja cykla på en cykelbana fär man faktiskt plogat fram asfalten. Det har aldrig hänt. Det är för löjligt!