Wednesday, December 12, 2012

Något positivt om simningen

Vad det gäller min simning har jag ju faktiskt mest klagat. Därför tycker jag nog att det nu är dags för att vara lite positiv. För nu har jag ju faktiskt börjat få lite ordning på det där.

I slutet av mars började jag ju simma hyfsat regelbundet, typ 2 gånger i veckan á 1500-2000 m. Följde lite av Coltings träningsprogram och tyckte väl att jag gradvis orkade mer och mer. För en gångs skulle tycker jag nog faktiskt att det var lite kul också. Jag gick även en crawl-kurs (5 tillfällen) med SPIF som gav lite input. Men sen gick det ju åt skogen så fort det var tävling... Första gången som det egentligen släppte var väl Stockholm Triathlon i år där jag faktiskt i lugn och ro crawlade hela vägen. Inte så ruggigt fort, men jag kom åtminstone upp ur vattnet utan den där känslan av att tävlingen redan var förstörd.

Sen vart det ju seriöst träningsprogram och Joe Friel för hela slanten. Och jag tycker verkligen att det givit resultat. I alla fall vad det gäller uthålligheten. Enligt periodiseringens grunder har det varit mycket AE (Aerobic Endurance) och SS (Speed skills), alltså fokus på uthållighet och teknik. Tyvärr har jag varit lite slarvig med teknikdelen.

The place to be!
Eller tja, jag har kört teknikövningar, men inte nödvändigtvis de som varit mest optimala för mig. Coach Friel rekommenderar ju ett besök hos någon som kan titta på min simning och sedan komma med några enskilda teknikövningar att fokusera på. Nu har jag inte fått till den biten ännu, men på lördag ska det ske, på Centralbadet med Micke Rosén från Human Ambition. Har några kompisar som genomfört den övningen och varit nöjda. Så nu ska jag väl få lite fokuserade teknikövningar att köra.

Vad det gäller uthålligheten tycker jag mig dock ha gjort riktigt stora framsteg. Att köra upp till IM-distansen (3800 m) under ett enskilt träningspass känns inte som några större problem alls. Och för en gångs skull känner jag mig riktigt bekväm i bassängen. Jag är som sagt var inte så snabb ännu. Tror att jag i dagsläget skulle kunna hålla ett 2:00/100m-tempo över 3,8km. Vi får väl se om lite mer teknikövningar kan göra mig lite snabbare.

No comments: