Saturday, January 31, 2015

Jag minns alla mina pulsklockor och hur de brukade mäta mig [920XT]

Min allra första var en Polar R300X. För att mäta puls helt enkelt. Det här med GPS började ju komma in då också och glatt införskaffade jag en GPS-senor till min Polar. Det var en stor klump med dubbla AA-batterier i som man skulle ha fastsatt på överarmen typ. Den fungerade skit. Antingen så hittade den GPS-satelliterna eller så fick den kontakt med klockan. Ytterst sällan inträffade både sakerna samtidigt och när det väl hände blev spåret ändå väldigt "hoppigt". Att få in rundorna i datorn krävde ytterligare en liten makapär som kostade ett gäng 100-lappar, en FlowLink som på något induktionsliknande sätt förde över data till Polars egen webbplattform (och endast dit). Under förutsättning att du nu inte positionerade klockan någon mm fel på den friliggande plattan, då blev det ingen kontakt alls...

Den ser ju ganska bra ut. Och den var bra på att mäta pulsen. Men inte så mycket mer.
Som ni kanske förstår tröttnade jag. Garmins FR305 som nu funnits ett tag hade sjunkit en del i pris och var nu en klart överkomlig sak. Och givetvis ett under av användbarhet i jämförelse med Polars lösning. Pulsbandet var betydligt sämre, men det var nog också det enda. Enkel docka för synkning, filformat som stöddes av många olika plattformar, GPS och klocka i samma enhet, etc. Jag var jättenöjd. Tills det att jag började med triathlon och därmed även simning på ett något mer seriöst sätt. 305:ans storebror 310XT var ju en mer utpräglad triathlonklocka, med ett simläge för öppet vatten (som tydligen dock inte fungerade särskilt bra), ett multisportläge, längre batteritid och dessutom även vattentät. Nu skiljde sig dock dessa ganska mycket åt i pris, och istället för att byta upp mig till en i princip likvärdig klocka beslöt jag mig för att vänta.

Röd och fin!
Och så dök FR910XT upp. I min brevlåda av alla ställen. FR910XT och jag har haft mycket kul och det är väldigt sällan som den felade mig. Sövde 2013 då en glitch i dåvarande mjukvaran gjorde att jag tappade hela tävlingen (data alltså) var väl egentligen enda gången då den gjorde mig riktigt besviken. Öppet vatten-läget funkade okej, men inte mycket mer. Men eftersom jag är mycket medveten om svårigheterna med GPS-mätning under sådana förhållanden tänkte jag inte så mycket mer på det. Och så det här med att varje bassäng-pass i alla fall innehöll minst en missad eller dubbelregistrerad längd. Och ANT+-stickan och kopplingen till datorn var väl inte helt smärtfri alltid. Men som sagt var ingenting som störde mycket. Överlag var det en fantastisk klockan.

Garmin-reklam
Men utvecklingen går ju framåt och när Garmin släppte sin FR620 med nya löpfunktioner, blåtandskoppling till telefonen, WiFi med automatisk synkning av pass och lite annat smått och gott så började jag så smått längta efter att de skulle få tummen ur och släppa en ny multisportklocka. Fenix 2 hade förvisso kommit, men det kändes mest som en 910 i ett nytt skal. Men så småningom, under IM Kona, presenterades 920XT och efter att ha läst DC Rainmakers pre-review var jag såld. Jag la en beställning innan klockan släppes i Sverige och fick sedan vänta läääänge innan det kom ett litet paktet från Outdoor-experten till mitt postkontor.

Nu är inte det här tänkt som en fullständig recension av klockan (vill du veta allt om den är DC Rainmakers "In-Depth Review" det enda stället du behöver kolla). Tänkte bara nämna några saker som jag är lite extra nöjd med vad det gäller klockan:
  • Bassängsimning: Det nya läget där man vid varje tryckning på LAP får upp en vilotimer som visar vilotid, starttid, senare intervalllängd och tempo är helt grymt. Mycket lättare att få till konsistenta pass och inte vila för länge vid bassängkanten. Hela passet blir liksom mer synligt. Dessutom är den mycket säkrare på längdräkningen än 910:an. På drygt 20 genomförda pass har jag nu fått 2 längder fel. På 910:an var det nog snarare 2 längder per pass.
  • Autosynken: I samma ögonblick som jag kliver innanför dörren hemma så synkar klockan upp passen mot Garmin Connect via vårt trådlösa nät. Ytterligare några minuter senare har Tapiriik synkat upp det mot Strava. Nu väntar jag bara på synk mellan Garmin Connect och Funbeat också.
  • Vanlig klocka: Då 920:an är tunnare och har ett smidigare armband samt ett klockläge (och aktivitetsmätare) så fungerar den alldeles utmärkt som vanlig klocka också. Och i och med det har man den liksom med hela tiden och behöver inte tänka på det.
  • Varningen: Aktivitetsmätaren (stegräknare egentligen) piper till när den tycker att du suttit stilla för länge. Och i denna tid av varningar runt stillasittande så är det väl alldeles utmärkt. Även om det inte alltid funkar att ställa sig upp och gå lite så tänker jag i alla fall till. Jag har ju ett väldigt stillasittande jobb. Sen blir det ju lite fel ibland, t.ex. har det hänt att jag slängt mig i soffan efter ett långt träningspass och efter 10 minuter fått varning om inaktivitet.
  • Laddningen: Har ju inte kört någon Ironman ännu, men batteritiden verkar vara väldigt bra. Jag laddar klockan en gång i veckan ungefär.

Mindre bra (jo, det finns fortfarande saker att förbättra):
  • Träningsprogram: På 910:an gick det att redigera och skapa nya träningsprogram (typ intervallpass) direkt på klockan. Den möjligheten finns inte på 920:an längre, utan istället måste dessa göras i Garmin Connect och sedan synkas med klockan inkopplad till datorn (vet inte om dessa går att synka trådlöst) vilket jag kanske tycker är lite osmidigt.
  • Garmin Connect: Tja, relativt ofta drabbas Connect av synkningsproblem (det går inte att ladda upp) eller andra prestandaproblem. Hanteringen av sim-data är lite inkonsekvent och dessutom fungerar det inte helt bra i Chrome, som trots allt är dagens vanligaste webläsare. Med tanke på att Garmin idag är absolut störst i världen på pulsklockor och sånt är det liksom inte acceptabelt. Gör om, gör rätt!
  • Inomhuslöpning: Hur det fungerar är lite magi för mig, men när jag sprang på löpband med 910:an och en footpod så stämde farten på klockan väldigt bra överens med tiden som löpbandet visade; det diffade endast på några sekunder på tempot. 920: an har ju en ny sorts sensor i pulsbandet som ska ersätta footpodden och därför tänkte jag att det borde funka okej att springa inomhus. Men så var det inte alls. Läget för inomhuslöpning på 920:an är totalt värdelöst vad det gäller tempo. För mig visar det kontinuerligt 60-90 sekunder fel. Löpbandet visar 4:15-tempo och klockan visar 5:45-tempo. Och när det är så fel ute förstår jag inte riktigt varför det ska visa något alls... Tydligen ska det funka bättre om det kompletteras med footpoden, så jag får väl pröva med det.
Överlag känns klockan som en väldigt värdig ersättare till 910XT. Den har liksom det mesta som går att begära och lite till. Det sista skulle väl vara att ersätta pulsbandet då och ha den sensorn i klockan istället. Det är dock något som är på gång på andra klockor och aktivitetsarmband och så fort tekniken är lite mer mogen är jag ganska säker på att det dyker upp en ny modell från Garmin.

Slutligen; varför så mycket Garmin? Tja, om Garmin är bäst vet jag faktiskt inte eftersom jag inte testat någon annan multisportklockan (jag räknar inte in Polaren i den kategorin). Sett till faktiska funktioner och helhet har jag dock inte sett någon annan leverantör som kan matcha Garmin. Och då den väldigt noggranne DC Rainmaker inte gjort det heller så får det bli Garmin tills någon bevisar motsatsen.

Btw: 305:an har jag fortfarande kvar. Hojta till om du vill köpa för en billig peng.

Monday, January 26, 2015

Vardagsinlägg... bara för att liksom

Jag fortsätter att imponera klart med min strida ström av blogginlägg. Jag bara sprider ur mig vishet, coolness och bilder på ett sätt som får självaste mästerbloggaren Spindelbenen att blekna. Eller någon sådant...

I sanningens namn är det väl bara att erkänna att det inte händer så mycket just nu. I alla fall inte så mycket kul att skriva om. Jobbet flyter på, vardagslunken flyter på och träningen flyter på. Och utöver det händer det faktiskt inte så mycket mer. Vilket ju iofs kanske är ganska positivt under den här perioden. Fokus just nu (träningsmässigt) är liksom kontinuitet, grundträning och långsam uppbyggnad. Och det är ju inte så kul att skriva om. Annat än att det går bra eftersom jag har sluppit förkylningar och det inte varit något direkt extremväder som stört till träningsmöjligheterna.

Men det är väl några saker som jag borde ta i dedicerade inlägg i alla fall:
  • Mitt liv med coach
  • Mitt liv med 920XT
  • Mitt liv i garaget
  • (Inför Ö-till-ö 2015)
Alltid något att se fram emot. Den där sista är en bubblare... på fredag är det dragning.

Wednesday, January 7, 2015

Vad kan vi förvänta oss av 2015 då?

Föga förvånande kommer jag att fortsätta med triathlon ty ingen har motbevisat mig ännu; det finns absolut ingenting roligare att hålla på med. Jag älskar i princip varenda liten aspekt av det. Till och med simningen nu för tiden.

Jag har ju redan skrivit upp en lista över planerade tävlingar 2015. Just nu är den ju ganska tom efter årets A-tävling Ironman Austria (Klagenfurt), men det kommer nog att fyllas på lite där allt eftersom vi sätter våra semesterplaner. Är ju t.ex. lite sugen på Alpe d'Huez igen. Norseman blev det tyvärr ingenting med och vad det gäller de riktigt galna satsningarna ligger i så fall hoppet till Ö-till-ö (även om det är en minimal chans). Tyvärr ligger ju de andra "extremtävlingarna" som jag skulle kunna tänka mig (typ Celtman, Swissman, Embrunman) antingen för nära Klagenfurt eller för sent i augusti (krockar med Cykelvasan som jag lovat familjen). Men det kommer nog att finnas många roliga tävlingar att köra även mellan Klagenfurt och CV.


Jag tycker ju att det är bäst att outa sina mål för att sätta lite press på mig, så vad vill jag då uppnå under 2015?
  • Klagenfurt under 10:30 - med viss reservation dock, jag har ju vid några tidigare tillfällen satt upp måltider som inte är realistiska med tanke på banprofil och förhållanden och jag har inte studerat Klagenfurt tillräckligt ännu.
  • Bli en bättre simmare - vagt och icke helt mätbart mål, det är upp till utvärderingen om ett år att avgöra om jag lyckats eller inte.
  • En 70.3 under 4:45 - samma mål som förra året. Vansbro hade ju förmodligen varit där om det blivit en riktig triathlon. Jag vill fortfarande göra det på riktigt.
Realistiskt? Jo, jag borde väl fortfarande ha ett gäng år på mig att faktiskt bli snabbare och uthålligare även om jag inte är någon ungdom längre. Vad det gäller träningstimmar och sånt har jag nu lagt det i coach Clas händer. Hittills har jag faktiskt tränat en hel del färre timmar än vad jag gjorde under samma period förra året, men det finns ju förmodligen en tanke bakom det. Grundtanken är i alla fall att 2015 ska bli det bästa året hittills.


Sunday, January 4, 2015

2014 - en kort krönika

...en kort krönika för att vara jag alltså.

Utan att gå in allt för mycket på det här med siffror, statistik och sånt så är det bara att konstatera att 2014 överlag var ett mycket bra år. Även om det kanske peakade lite väl tidigt och även om det kanske inte slutade lika bra som det började. Men det kanske finns lärdomar att dra av det också. Jag tror nog att tävlingssäsongen blev lite väl lång för min del och att de senare tävlingarna blev lidande av att jag nog var i min livs form under den första halvan. I princip gjorde jag ju den första riktiga tävlingen redan i april på Fuerteventura och den sista i oktober på Mallorca. Och någonstans säger det ju sig självt att det inte går att vara i toppform under 6 månader. Men hur planerar man då egentligen en så pass lång tävlingssäsong (där dessutom A-racet IM Kalmar låg så pass sent som i augusti) på bästa sätt? Det vet inte riktigt jag och det är väl därför som jag tagit hjälp av coach Clas till nästa säsong. Peaka lagom till B-tävlingarna och peaka max till A-tävlingen.

Men nu var det inte 2015 som skulle avhandlas här, utan det gångna 2014. Så låt mig nämna några saker:

Tre höjdpunkter från 2014:
  • Challenge Fuerteventura: Vilken kick, vilken förbättring och vilken otroligt väl genomförd tävling av mig. Inte alls perfekt, det finns fortfarande marginal för förbättring, men nog min bästa tävling tills dags dato.
  • SM/RM i duathlon i Knivsta: 3:e plats och min första pallplacering någonsin. Bevisade för mig själv att jag faktiskt kan vara snabb också. Segern var inte riktigt inom räckhåll, men silverpengen var inte långt borta och det finns klar förbättringspotential när det gäller cyklingen.
  • Vansbro Triathlon: Ingen simning, vilket gynnade mig och gjorde det hela till en duathlon istället. Men jag sprang en väldigt bra första sträcka, cyklade riktigt bra och höll ihop sista löpningen bra. Framförallt en väldigt bra tid och en plats på första sidan i resultatlistan i tävlingsklassen. Bara en sån sak.
Fuerteventura...
Knivsta...
...och Vansbro.

Tre lågvattenmärken från 2014:
  • Halsdiskbråcket som inledde årets första månader. Smärta, havererad mage pga värktabletter, men också en hyfsat upprätthållen träningsdos (tappade uppenbarligen inte allt för mycket) och ett bråck som efter mycket om och med läkte ut av sig själv.
  • Sista milen på Ironman Kalmar; inte publikstödet eller känslan att gå i mål under 11 timmar, men däremot besviken på min egen förmåga att ta ut det där lilla extra, det sista. Det kändes som om jag hade lite för lätt att börja gå när det nog egentligen fanns lite krafter kvar i kroppen. Sen har ju hela den grejen förmodligen en del att göra med näringsslarv och för högt tempo under första halvan av löpningen, och egentligen är det väl där som besvikelsen ligger.
  • Challenge Mallora-Paguera… Den tänkta kronan på säsongen som blev ett totalt fiasko. Det här med Mattias Krantz och värme är tydligen ett ännu icke avslutat kapitel.
Halskotor...
...sista milen i Kalmar...
...och det enda som var bra med Mallorca
 Måste väl nämna lite hårda fakta också:
  • Simmade 275 km (på 141 pass)
  • Cyklade 1038 fysiska mil (totalt 324 pass med en snitthastighet på på 25.17 km/h)
  • Sprang 1750 km (på 185 pass med ett snittempo på 4:56 min/km)
  • Loggade totalt 758 timmar på Funbeat (varav 159 timmar är jobbpendling och 599 timmar är träningspass)
  • Loggade total 570 träningspass och 128 jobbpendlingar.
  • Tränade eller pendlade 349 av årets 365 dagar

That's it. 2015 kommer givetvis att bli ännu bättre. Minst.