Sunday, July 13, 2014

Västerås Triathlon 2014 [RR]

Ca 50 minuter innan start fick vi svaret på frågan som alla undrat om: 21,2 grader var uppmätt och våtdräkt skulle sålunda vara tillåten för Masters och motion. En lättnad för de flesta skulle jag tro. För de som kan simma på riktigt spelar det nog ingen större roll. Jag tror dock att de flesta var inställda på våtdräktsförbud eftersom temperaturen dagen innan mätts upp till 23 grader. Nu var det dock bara att dra på sig våtdräkten och sedan traska den dryga km till simstarten.

Jag har egentligen inte laddad särskilt specifikt till den här tävlingen (bortsett från några brickpass i tävlingsfart och väckningspass). Har mest sett det som en kul grej på vägen till Kalmar. Det är ju förmodligen enda olympiska distansen i år och givetvis lite extra kul med RM och att få tävla med några riktigt snabba gubbar. Inga förväntningar på pallplats sålunda, men väl på att göra en hyfsad tävling och en hyfsad tid. 2:20 satte jag som riktmärke, men nådde inte riktigt hela vägen.

Simningen - 34:27
Usch! Det var ganska rörigt i början och jag blev ganska rejält tilltryckt och översimmad. Kände hur pulsen och andningen stack iväg och fick fokusera ganska rejält för samla ihop mig. Väl ute vid första bojarna gick det faktiskt en hel del sjö och jag passade på att dra några kallsupar. Sen hittade jag lite ben att följa fram till första uppgången (för att ta sig in i hamnen och försätta simningen). Fick då äntligen lite rytm i simningen, även om det kändes långsamt. Hade ingen som helst koll på hur jag låg i fält eller tidsmässigt. Ville mest bara (som vanligt) få det överstökat. Min GPS klockade till slut simningen till drygt 1700m (och jag tror att jag navigerade ganska bra), så ur det perspektivet är väl tiden okej med tanke på min kapacitet. Men jag börjar tröttna på att alltid tappa så pass mycket tid på simningen ändå. Det borde väl gå att bli lite snabbare i alla fall?

Simning genom Västerås hamn
T1 - 1:30
Upp ur vattnet med en halvdålig känsla (utan att ens ha kollat på klockan). Det kompakta växlingsområdet fungerade dock bra och var snabbt. Jag hade bodygildat mig väl och fick av våtdräkten snabbt. Godkänd växling.

Cyklingen - 1:03:30
Kass start igen. Eftersom jag inte tränat på att starta med skorna fastsatta körde jag inte det på tävlingen och lyckades givetvis att slinta på pedalen, böja fram sadeln i attackposition och tappa all fart. Sen var det 5 varv på en 8 km lång vändpunktbana som gällde. Eftersom i princip alla svängar innehöll någon form av kullersten var det ju väldigt bra att det inte regnade. Nu gällde det dock att ändå att hålla hårt i styret och inte svänga för tight. Sedan betades det placeringar, både blåa och gula (motion) nummerlappar. Blev omkörd av 4 pers, som dock var varvningar av de där snabba killarna som kör på strax över 2 timmar. Så som vanligt tappade jag inte en enda placering på cyklingen. Och det är väl ett tecken på att jag simmar alldeles för uselt för min cykelkapacitet.

Vägen ut till vändpunkten gick i medvind och en bra bit över 40 km/h hela vägen. På hemvägen tog det dock emot ganska väl och det var bara att tugga styrlinda. Varven låg på runt 37 km/h i snitt och jag är klart nöjd med det.

Det råder ju inte några direkta tvivel om var det var medvind och var det var motvind
T2 - 0:41
Bra växling igen! Snabbt in, på med skor och keps och sen ut.

Löpning - 42:18
Kände direkt att löparbenen inte var med idag. Kändes segt redan från början. Om löpningen ska gå på 40 någonting så måste första km gå en bit under 4 minuter. Nu gjorde den inte alls det och jag insåg att jag hade en jobbig avslutning framför mig. 3 varv på vändpunktsbana med några ganska jobbiga backar skulle avverkas och det var bara att bita ihop. Även här gjorde sig vinden påmind. Första varvet gick segt. Under andra hittade jag dock lite krafter och lyckades i alla fall klocka några km på 4:10-ish. Vid andra varvningen hörde jag Valencia och Anna för första gången. Min fru (som vanligt brutalt ärlig) ropade "Kämpa Mattias, det ser segt ut!". Min skugga från SCT (som ryggade mig under hela löpning och sedan fick bästa tid i motionsklass) skrattade lite åt det hela. Men hon hade ju rätt. Det var segt.

Lyckades dock hålla ihop det hyfsat under sista varvet och kämpade mig i mål på 22:22:24.

Sötnos i förgrunden och mastersgubbe i bakgrunden
Dagens skörd
Post-race
22:22:24 är egentligen inte en helt pjåkig tid, men Masters 40-44 är verkligen stenhård. Min tid hade räckt till en bättre placering än 18:e i alla andra klasser (utom senior då). Till och med till topp-10 i herrar 35-39. Så det finns uppenbarligen en del snabba gubbar därute. Men lite snabbare kan jag nog bli, även om olympisk inte riktigt är min distans. Kanske borde lära mig att simma.

Hittills har ju säsongen varit ett enda stort lyckopiller och det här är väl egentligen första tävlingen som jag inte känner mig helt nöjd med. Men jag hänger inte läpp för det. För det är ju så jäkla kul att tävla och i år är det ju i Kalmar som det ska hända!

Valencia tävlade faktiskt också i Västerås. Men det finns det så mycket att säga om att det kommer i ett separat inlägg.