Sunday, March 16, 2014

Tävlingsutrustning 2014

Nu är det så att triathlon är en materielsport. Alla som hävdar något annat ljuger, antingen för dig eller för sig själva. Visst kan du göra din första triathlon med en surfdräkt från Clas Ohlson, en tung hybridcykel och med ett par gamla gymnastikskor. Men ju mer du kör desto mer kommer du att vilja trimma utrustningen; surfdräkten blir en våtdräkt för simning, hybriden blir en racer som blir en tempohoj, etc... Vissa investeringar gör direkt och avgörande skillnad, medan andra kanske mer är av psykologisk eller "passa-in"-karaktär. Så du kommer att hamna där vare sig du vill eller inte

Jag gillar prylar och utrustning så för mig är det inget svårt val. Jag gillar att fundera, utvärdera, planera och testa ny utrustning, nya sätt att träna och att utvärdera träningen. Cykling och triathlon är självklart en guldgruva för mig. Jag tänkte här (likt en annan känd triathlon- och prylbloggare) gå igenom utrustningsplanen för 2014. Jag ligger förvisso lite i lä mot Ray vad det gäller detaljeringsgraden ("åsså borstar jag alltid tänderna med en Pepsodent Ultra Reach innan tävling"), men ändå. Listningen nedan gäller triathlon och tävling.

Simning
Största nyheten för i år är väl nästan den nya våtdräkten - en Zone3 Vanquish (en våtdräkt som heter som Aston Martins snyggaste bil kan ju inte vara fel). Den gamla Orcan som hängt med sen min första tävling får nu gå vidare till SwimRun-stadiet, med avkortade ben och armar. Simmössa är liksom inte aktuellt att välja, man får nöja sig med den som arrangören tillhandahåller. Jag gillar de tjockare varianterna bäst, sitter skönast och är lätta att få av sig. Glasögonen kommer även i år att vara Zoggs Predator. De sitter bra, fungerar i de flesta ljusförhållanden och är sköna. BodyGlide Anti-Chafe är bra att ha. Speciellt när det vankas saltvatten.

Som kuriosa kan jag ju berätta att jag testat hur många simglasögon som helst. Många funkar okej, men jag har alltid haft det problemet att jag ser ut som ett totalt mongo efter en timme med glasögon i bassängen. Förvisso inte ett problem på tävling, men det ser ju inte klokt ut när man kommer till jobbet efter morgonpasset. Så fick jag för mig att pröva den mest avskalade modellen av dem alla; Malmstens Swedish Goggles. Och de funkade klockrent, inte efter märke efter 2 timmar i poolen.

Den till och med ser ju snabb ut!
Cykling
Min Scott Plasma 20 hänger med även i år. Den är ju även sen tidigare uppgraderad med Zipps VukaR2C-reglage för smidigare växlingar. Flaskor kör jag 2 bakom sadeln (alternativt en vattenflaska och en verktygs/lagningskits-flaska) samt en mellan tempopinnarna (Profile Design). På hjulsidan finns det lite att välja på:

  • FFWD-uppsättningen med disc bak och 90 mm högprofil fram. Tub förstås. Conti GP4000 förstås. En "platt, snabbt och inte alltför blåsigt"-uppsättning.
  • GoVest Tyr C55 -55 mm högprofil och kanttråd. Hade ju lite problem med dessa i Alperna och efter en viss frustrerad diskussion med GoVest kom vi fram till en lösning som var okej. Hjulen är i alla fall helt renoverade nu och kommer att kunna rulla när det är lite mer blåsigt och disc kanske inte är att föredra (förmodligen Fuerteventura).
  • Mavic Ksyrium Equipe S - lågprofil, kanttråd och aluminium. Stressköpet i alperna efter det att C55:orna havererat (alldeles för fort). Alternativet när det är rejält kuperat och bromsförmåga är prioriterat. Kommer förmodligen inte att användas i år annat än vid träning.
Cykel, kläder och allt möjligt (GoVest-hjulen)
Det andra stora nyförvärvet för i år är hjälmen Air Attack Shield från Giro. Har ju tidigare kört med tempostrut från Spiuk men inte varit så förtjust i att den är ganska tung, obekväm och total saknar ventilation. AAS är lättare, har bättre ventilation och dessutom gillar jag visiret skarpt. Det kommer definitivt inte att imma igen. På skofronten får mina slitna Gaerne hänga med ett tag till. Eventuellt ska jag försöka få till det med Bont Sub10 igen. Skavsår var det enda intrycket av dem hittills, men det kanske går att få bukt på.

Snabbhjälmen!
Löpning
För distanser på halvmaran och längre (HIM och IM allså) är det Brooks PureCadence som gäller. Har precis införskaffat ett nytt par eftersom de gamla börjar bli slitna. Vid kortare distanser kommer jag att köra med de lättare Saucony Kinvara 4 eller Skechers GoRunM. Problemet är att jag inte testat dessa utan strumpor ännu. Förra säsongen försökte jag ju med Zoot Ultra Tempo Plus, men mina fötter kom aldrig överens med dem tyvärr. Glasögon från Oakley - Racing Jacket och en skärm från IM gör det hela komplett...

Snygga och lätta!
Kläder
...eller kanske inte. Blir ju inte bra om jag kör naken. Förmodligen är det inte tillåtet heller. Kläderna är givetvis SPIF:s tävlingskläder från 2XU. Heldräkt för kortare tävlingar och delad dräkt för långa tävlingar. Calf Guards även dom från 2XU. Race Belt från 2XU och snabbsnörning från någonstans... Kan ju även tillkomma lite mer kläder om vädret skulle kräva, typ armvärmare eller långärmad tröja, men hittills har det inte behövts.

Klubbkläder, calf guards, Brooks-skor och en glad kille.
Resten?
Givetvis måste ju allt mätas och det gör jag med min Garmin 910XT. På cykeln sitter dessutom en Garmin Edge 500 för att jag inte ska behöva titta på klockan på armen för att få information. Jag kör huvudsakligen med näring från PowerBar. Inte för att jag vet eller tycker att det är så mycket bättre än något annat, men min mage funkar med det och dessutom är det Powerbar som serveras på IM-tävlingar så det underlättar ju. Sen har jag givetvis en väska och en handduk. 

Tror att det var allt. Eller har jag glömt något?

No comments: