Thursday, January 2, 2014

Pre-årskrönika 2013

Alla bloggar... och då menar jag verkligen alla, ägnar sista dagarna av det gamla året eller första dagarna av det nya till att skriva ihop en årskrönika. Utan att ta i allt för mycket kan jag väl tycka att uppfinningsrikedomen och innovationsfaktorn på sammanställningarna kanske inte är den allra högsta. Det verkar finnas två huvudsakliga grundmallar att följa: månadstema eller statistiktema. Månadstemat faller antingen ut som en lista med länkar till "speciella" poster för den specifika månaden, eller lite löpande text för varje månad (eventuellt kompletterad med länkar i texten). Det förstnämnda alternativet påminner lite om arkiv-menyn som finns till höger i de flesta blogg-layouter (alltså trädet med poster sorterat på år och månader) och är väl därför ganska ointressant. Den andra varianten kan ge lite mer eftersom det åtminstone oftast finns någon sorts tanke i den löpande texten. Speciellt om det handlar om en duktig skribent. Den första är riktigt tråkig. Speciellt om det handlar om en blogg som jag följt hela året ändå, då tillför krönikan liksom inte något. Men den är ju lätt att skriva i alla fall.

Sen har vi ju statistikvarianten. Nu har jag inte någon speciell statistik på det (ha ha), men känslan är att den nog är något vanligare på träningsrelaterade bloggar. Det handlar i alla fall huvudsakligen om att räkna upp minuter hit, längd dit, snitthastigheter dit, osv. Typ visa upp sin statistiksida på Funbeat. Den varianten har nog jag varit duktig på. Och jag gillar ju siffror, mätningar och allt sånt. Jag är ju ingenjör så det är väl ingen idé att försöka förneka det. Men jag tror att jag tänkt om lite... Dels har ju bestämt mig för att sammanfatta på säsongsgrund istället, och dels har jag funderat på om det inte finns något intressantare sätt att skriva ihop en årssammanfattning på.

Något annat man som bloggare "ska" göra är att sätta upp mål för kommande år, och kanske ge några nyårslöften. Min tanke är då att slå ihop detta med årssammanfattningen och även att kliva lite utanför bloggboxen vad det gäller saker att ta. Jag vet inte om det här på något sätt är ett revolutionerade format. Förmodligen är det inte alls det och jag har inte heller gjort några vidare efterforskningar.

Så där ja. Nu har jag väl byggt upp förväntningarna rejält. I morgon (eller övermorgon) kommer min "krönika" för 2013. Prepare!

Ps. 2013 bjöd på 717 h träning/tävling och pendling. Några timmar mer än 2012. Kunde inte hålla mig. Ds.

3 comments:

Johan Andersson said...

Teman är för idioter. Fem, sex JÄTTEINTRESSANTA punkter är allt som behövs. Det får inte står för mycket text för då orkar folk (jag) inte läsa och en bild räcker gott och väl.

Anonymous said...

Haha, du har en poäng där! Lätt att fastna i ett mönster. Bloggosfären är som att bo i ett villaområde, tar grannen fram gräsklipparen måste alla andra också göra det.

Middleman said...

Du är på rätt spår Johan A - fast jag kan inte skriva kort, det vet du!

Johan L - mönster är till för att brytas :)