Monday, March 26, 2012

Premiärmilen [RR]

Jag anmälde mig till Premiärmilen för ett par veckor sedan. Tänkte att det kunde vara ett bra tillfälle att pröva löpformen. Dessutom har jag aldrig (vad jag kommer ihåg) sprungit ett officiellt tävlingslopp på 10km. Alltså ingen tid att jämföra med, vara stolt eller skämmas över. Nu har jag en tid att jämföra med. Vet inte om jag ska vara stolt eller skämmas dock. Tror att jag väljer att vara lite stolt, jag är ju trots allt ingen löpare.

Löpträningen har väl varit sådär hittills i år. Har endast sprungit runt 17 mil, distans och inte fart, och har dessutom brottats med först ett ömmande högerknä och därefter en ond vänsterfot (och jag får väl skylla mig själv; drog förmodligen igång alldeles för hårt/långt efter det långa skadeuppehållet). Med tanke på det hade jag ingen större uppfattning om vad jag skulle kunna landa på. På träning springer jag 10km runt 50min utan problem och vid Stockholm Triathlon förra året fick jag en officiell tid på 47:29 på löpmomentet (som jag dock tror var ngt kortare än 10 km). Nedåt 46-47 minuter kändes rimligt, med en förhoppning om att gå under 45.

Startade i första motionsgruppen kl 12.30. Jag hade cyklat in till stan och bytt om på jobbet och kände mig efter den gemensamma uppvärmningen ganska väl uppvärmd. Temperaturen låg runt 10 grader och det blåste ganska friskt och kallt. Men himlen var blå, solen lyste och bortsett från blåsten var det nog nära optimalt löpväder. Det var en hel del folk i starten, men inte helt packat. Eftersom tidtagningen startade först när startlinjen passerades fanns det ingen anledning att stressa. Lite segt under de första 500m, men sedan tunnades det ut. Jag intog raskt vänsterfilen; dels för att loppet gick moturs (alltså kortast sträcka), dels för att det gick att springa på lite mjukare underlag och dels för att jag låg mycket i omkörning.

Glöm inte att stänga av pulsklockan!
Första km tickade in på 4:38 och det kändes bra. Beslutade mig för att fortsätta i det tempot och sedan ge järnet under sista km. En ganska vanlig taktik på 10km-lopp: kör 9km i jämn fart och se sedan till att den sista km blir den snabbaste. Och det gick väl precis enligt den planen. Tyvärr hade jag en dålig km mellan 7-8 där jag hamnade bakom en rygg som gick lite för långsamt och upptäckte detta för sent. Det var nog mest där som sub45-tiden gick åt skogen. Sista km gick svagt nedför och var mycket spurtvänlig. Knäckte den på 4:01 och gick i mål på 45:12 (plats 170 av 1150 bland herrar motion). En liten film från målgången finns här.

Spontant lite försmädligt att missa sub45 med 12 sekunder. Men, å andra sidan låg väl tiden inom paritet med vad jag trodde mig kunna prestera och nu har jag dessutom en tid att slå. Känslan efter loppet var inte att jag var totalt utmattad (stupade inte över mållinjen) så jag tror nog att jag skulle kunna köra på ett 4:15-4:20-tempo och landa nedåt 43 nästa gång. Tyvärr strulade pulsbandet så jag har inga pulsdata från loppet.

Banan var bra - lättsprungen och platt med endast en backe (strax före 4 resp. 9 km). Strax innan mål hejade Jonas och Sofia på mig. Jag cyklade hem, käkade lite och drog sedan på simträning. Det är ett hårt liv...

No comments: