Sunday, January 4, 2015

2014 - en kort krönika

...en kort krönika för att vara jag alltså.

Utan att gå in allt för mycket på det här med siffror, statistik och sånt så är det bara att konstatera att 2014 överlag var ett mycket bra år. Även om det kanske peakade lite väl tidigt och även om det kanske inte slutade lika bra som det började. Men det kanske finns lärdomar att dra av det också. Jag tror nog att tävlingssäsongen blev lite väl lång för min del och att de senare tävlingarna blev lidande av att jag nog var i min livs form under den första halvan. I princip gjorde jag ju den första riktiga tävlingen redan i april på Fuerteventura och den sista i oktober på Mallorca. Och någonstans säger det ju sig självt att det inte går att vara i toppform under 6 månader. Men hur planerar man då egentligen en så pass lång tävlingssäsong (där dessutom A-racet IM Kalmar låg så pass sent som i augusti) på bästa sätt? Det vet inte riktigt jag och det är väl därför som jag tagit hjälp av coach Clas till nästa säsong. Peaka lagom till B-tävlingarna och peaka max till A-tävlingen.

Men nu var det inte 2015 som skulle avhandlas här, utan det gångna 2014. Så låt mig nämna några saker:

Tre höjdpunkter från 2014:
 • Challenge Fuerteventura: Vilken kick, vilken förbättring och vilken otroligt väl genomförd tävling av mig. Inte alls perfekt, det finns fortfarande marginal för förbättring, men nog min bästa tävling tills dags dato.
 • SM/RM i duathlon i Knivsta: 3:e plats och min första pallplacering någonsin. Bevisade för mig själv att jag faktiskt kan vara snabb också. Segern var inte riktigt inom räckhåll, men silverpengen var inte långt borta och det finns klar förbättringspotential när det gäller cyklingen.
 • Vansbro Triathlon: Ingen simning, vilket gynnade mig och gjorde det hela till en duathlon istället. Men jag sprang en väldigt bra första sträcka, cyklade riktigt bra och höll ihop sista löpningen bra. Framförallt en väldigt bra tid och en plats på första sidan i resultatlistan i tävlingsklassen. Bara en sån sak.
Fuerteventura...
Knivsta...
...och Vansbro.

Tre lågvattenmärken från 2014:
 • Halsdiskbråcket som inledde årets första månader. Smärta, havererad mage pga värktabletter, men också en hyfsat upprätthållen träningsdos (tappade uppenbarligen inte allt för mycket) och ett bråck som efter mycket om och med läkte ut av sig själv.
 • Sista milen på Ironman Kalmar; inte publikstödet eller känslan att gå i mål under 11 timmar, men däremot besviken på min egen förmåga att ta ut det där lilla extra, det sista. Det kändes som om jag hade lite för lätt att börja gå när det nog egentligen fanns lite krafter kvar i kroppen. Sen har ju hela den grejen förmodligen en del att göra med näringsslarv och för högt tempo under första halvan av löpningen, och egentligen är det väl där som besvikelsen ligger.
 • Challenge Mallora-Paguera… Den tänkta kronan på säsongen som blev ett totalt fiasko. Det här med Mattias Krantz och värme är tydligen ett ännu icke avslutat kapitel.
Halskotor...
...sista milen i Kalmar...
...och det enda som var bra med Mallorca
 Måste väl nämna lite hårda fakta också:
 • Simmade 275 km (på 141 pass)
 • Cyklade 1038 fysiska mil (totalt 324 pass med en snitthastighet på på 25.17 km/h)
 • Sprang 1750 km (på 185 pass med ett snittempo på 4:56 min/km)
 • Loggade totalt 758 timmar på Funbeat (varav 159 timmar är jobbpendling och 599 timmar är träningspass)
 • Loggade total 570 träningspass och 128 jobbpendlingar.
 • Tränade eller pendlade 349 av årets 365 dagar

That's it. 2015 kommer givetvis att bli ännu bättre. Minst.

No comments: