Saturday, January 31, 2015

Jag minns alla mina pulsklockor och hur de brukade mäta mig [920XT]

Min allra första var en Polar R300X. För att mäta puls helt enkelt. Det här med GPS började ju komma in då också och glatt införskaffade jag en GPS-senor till min Polar. Det var en stor klump med dubbla AA-batterier i som man skulle ha fastsatt på överarmen typ. Den fungerade skit. Antingen så hittade den GPS-satelliterna eller så fick den kontakt med klockan. Ytterst sällan inträffade både sakerna samtidigt och när det väl hände blev spåret ändå väldigt "hoppigt". Att få in rundorna i datorn krävde ytterligare en liten makapär som kostade ett gäng 100-lappar, en FlowLink som på något induktionsliknande sätt förde över data till Polars egen webbplattform (och endast dit). Under förutsättning att du nu inte positionerade klockan någon mm fel på den friliggande plattan, då blev det ingen kontakt alls...

Den ser ju ganska bra ut. Och den var bra på att mäta pulsen. Men inte så mycket mer.
Som ni kanske förstår tröttnade jag. Garmins FR305 som nu funnits ett tag hade sjunkit en del i pris och var nu en klart överkomlig sak. Och givetvis ett under av användbarhet i jämförelse med Polars lösning. Pulsbandet var betydligt sämre, men det var nog också det enda. Enkel docka för synkning, filformat som stöddes av många olika plattformar, GPS och klocka i samma enhet, etc. Jag var jättenöjd. Tills det att jag började med triathlon och därmed även simning på ett något mer seriöst sätt. 305:ans storebror 310XT var ju en mer utpräglad triathlonklocka, med ett simläge för öppet vatten (som tydligen dock inte fungerade särskilt bra), ett multisportläge, längre batteritid och dessutom även vattentät. Nu skiljde sig dock dessa ganska mycket åt i pris, och istället för att byta upp mig till en i princip likvärdig klocka beslöt jag mig för att vänta.

Röd och fin!
Och så dök FR910XT upp. I min brevlåda av alla ställen. FR910XT och jag har haft mycket kul och det är väldigt sällan som den felade mig. Sövde 2013 då en glitch i dåvarande mjukvaran gjorde att jag tappade hela tävlingen (data alltså) var väl egentligen enda gången då den gjorde mig riktigt besviken. Öppet vatten-läget funkade okej, men inte mycket mer. Men eftersom jag är mycket medveten om svårigheterna med GPS-mätning under sådana förhållanden tänkte jag inte så mycket mer på det. Och så det här med att varje bassäng-pass i alla fall innehöll minst en missad eller dubbelregistrerad längd. Och ANT+-stickan och kopplingen till datorn var väl inte helt smärtfri alltid. Men som sagt var ingenting som störde mycket. Överlag var det en fantastisk klockan.

Garmin-reklam
Men utvecklingen går ju framåt och när Garmin släppte sin FR620 med nya löpfunktioner, blåtandskoppling till telefonen, WiFi med automatisk synkning av pass och lite annat smått och gott så började jag så smått längta efter att de skulle få tummen ur och släppa en ny multisportklocka. Fenix 2 hade förvisso kommit, men det kändes mest som en 910 i ett nytt skal. Men så småningom, under IM Kona, presenterades 920XT och efter att ha läst DC Rainmakers pre-review var jag såld. Jag la en beställning innan klockan släppes i Sverige och fick sedan vänta läääänge innan det kom ett litet paktet från Outdoor-experten till mitt postkontor.

Nu är inte det här tänkt som en fullständig recension av klockan (vill du veta allt om den är DC Rainmakers "In-Depth Review" det enda stället du behöver kolla). Tänkte bara nämna några saker som jag är lite extra nöjd med vad det gäller klockan:
  • Bassängsimning: Det nya läget där man vid varje tryckning på LAP får upp en vilotimer som visar vilotid, starttid, senare intervalllängd och tempo är helt grymt. Mycket lättare att få till konsistenta pass och inte vila för länge vid bassängkanten. Hela passet blir liksom mer synligt. Dessutom är den mycket säkrare på längdräkningen än 910:an. På drygt 20 genomförda pass har jag nu fått 2 längder fel. På 910:an var det nog snarare 2 längder per pass.
  • Autosynken: I samma ögonblick som jag kliver innanför dörren hemma så synkar klockan upp passen mot Garmin Connect via vårt trådlösa nät. Ytterligare några minuter senare har Tapiriik synkat upp det mot Strava. Nu väntar jag bara på synk mellan Garmin Connect och Funbeat också.
  • Vanlig klocka: Då 920:an är tunnare och har ett smidigare armband samt ett klockläge (och aktivitetsmätare) så fungerar den alldeles utmärkt som vanlig klocka också. Och i och med det har man den liksom med hela tiden och behöver inte tänka på det.
  • Varningen: Aktivitetsmätaren (stegräknare egentligen) piper till när den tycker att du suttit stilla för länge. Och i denna tid av varningar runt stillasittande så är det väl alldeles utmärkt. Även om det inte alltid funkar att ställa sig upp och gå lite så tänker jag i alla fall till. Jag har ju ett väldigt stillasittande jobb. Sen blir det ju lite fel ibland, t.ex. har det hänt att jag slängt mig i soffan efter ett långt träningspass och efter 10 minuter fått varning om inaktivitet.
  • Laddningen: Har ju inte kört någon Ironman ännu, men batteritiden verkar vara väldigt bra. Jag laddar klockan en gång i veckan ungefär.

Mindre bra (jo, det finns fortfarande saker att förbättra):
  • Träningsprogram: På 910:an gick det att redigera och skapa nya träningsprogram (typ intervallpass) direkt på klockan. Den möjligheten finns inte på 920:an längre, utan istället måste dessa göras i Garmin Connect och sedan synkas med klockan inkopplad till datorn (vet inte om dessa går att synka trådlöst) vilket jag kanske tycker är lite osmidigt.
  • Garmin Connect: Tja, relativt ofta drabbas Connect av synkningsproblem (det går inte att ladda upp) eller andra prestandaproblem. Hanteringen av sim-data är lite inkonsekvent och dessutom fungerar det inte helt bra i Chrome, som trots allt är dagens vanligaste webläsare. Med tanke på att Garmin idag är absolut störst i världen på pulsklockor och sånt är det liksom inte acceptabelt. Gör om, gör rätt!
  • Inomhuslöpning: Hur det fungerar är lite magi för mig, men när jag sprang på löpband med 910:an och en footpod så stämde farten på klockan väldigt bra överens med tiden som löpbandet visade; det diffade endast på några sekunder på tempot. 920: an har ju en ny sorts sensor i pulsbandet som ska ersätta footpodden och därför tänkte jag att det borde funka okej att springa inomhus. Men så var det inte alls. Läget för inomhuslöpning på 920:an är totalt värdelöst vad det gäller tempo. För mig visar det kontinuerligt 60-90 sekunder fel. Löpbandet visar 4:15-tempo och klockan visar 5:45-tempo. Och när det är så fel ute förstår jag inte riktigt varför det ska visa något alls... Tydligen ska det funka bättre om det kompletteras med footpoden, så jag får väl pröva med det.
Överlag känns klockan som en väldigt värdig ersättare till 910XT. Den har liksom det mesta som går att begära och lite till. Det sista skulle väl vara att ersätta pulsbandet då och ha den sensorn i klockan istället. Det är dock något som är på gång på andra klockor och aktivitetsarmband och så fort tekniken är lite mer mogen är jag ganska säker på att det dyker upp en ny modell från Garmin.

Slutligen; varför så mycket Garmin? Tja, om Garmin är bäst vet jag faktiskt inte eftersom jag inte testat någon annan multisportklockan (jag räknar inte in Polaren i den kategorin). Sett till faktiska funktioner och helhet har jag dock inte sett någon annan leverantör som kan matcha Garmin. Och då den väldigt noggranne DC Rainmaker inte gjort det heller så får det bli Garmin tills någon bevisar motsatsen.

Btw: 305:an har jag fortfarande kvar. Hojta till om du vill köpa för en billig peng.

2 comments:

Vilma said...

Haha, bästa rubriken! :)

Middleman said...

Yes! Någon som förstod referensen :)

Fast ännu bättre hade ju varit "Jag minns alla mina pulsklockor och hur de brukade ta [pulsen] på mig" :)