Thursday, July 31, 2014

Västerås Triathlon - Barn/ungdomsloppet [RR]

På lördag kväll/eftermiddag innan huvudloppet, SM/RM på olympisk distans, genomfördes i Västerås så kördes även ett lopp för barn och ungdomar. Detta på distanserna 100m/200m simning (beroende på ålder), 5 km cykling och 1 km löpning. Eftersom Valencia gillar detta såg vi givetvis till att komma till Västerås dagen innan så att hon skulle kunna få tävla. Rent generellt är det ett otroligt lovvärt initiativ av arrangörerna att se till att ett sånt här lopp genomförs i samband med en större tävling (allra helst skulle det väl vara samma dag som stora tävlingen dock). Det är det roligt och viktigt för barnen att få prova på tävlingsformen lite mer "på riktigt". Framför allt när de börjar bli lite äldre. Tyvärr är det väldigt få tävlingar för barn som genomförs med några vettiga distanser. För V som är 9 år är det lite extra torftigt; antingen så är det typ 10 m simning, 1000 m cykel och 100 m löpning, "för bebisar" som V brukar säga, eller så är det åldersgräns på 11-12 år för att få köra. Därför all heder åt initiativ som Västerås Triathlon eller Väsby Duathlon som kör "riktiga" tävlingar och utmaningar för barnen. Mer sådant!

Men... Västerås Triathlon för barn och ungdomar inte en särskilt rolig händelse ur säkerhetssynpunkt. Tyvärr kändes det nästan lite nonchalant med problematik som inte borde varit särskilt svår att förutse. Barnens tävling genomfördes med Lögarängsbadet (utomhus) som bas. Den badplatsen ligger alldeles vid Västerås hamn där det finns restauranger, wakeboard-park (kabel) och där det rör sig massor av folk vid semestertider, helger och fint väder. Runt wakeboard-parken går en asfalterad sträcka bestående av väg med parkering på ena sidan samt cykel- och gångväg (ganska smal sådan) på andra sidan. Cyklingen gick 5 varv på den sträckan och löpningen 1 varv.

En nästan korrekt beskrivning av banan; den bortre öglan gick i början av varvet istället.
Ta alltså bilar som kör in och ut på parkeringsplatser längst vägen, en smal GC-bana med asfaltsskador (rotsprängningar) som ligger i skugga, flanerande familjer, fyllegubbar och 4 st 90-graderssvängar och lägg till 30+ st barn i åldern 9 till 15 år som ska cykla fem och springa ett varv på samma ställe, så förstår du att det finns vissa risker att problem kan uppstå. Så visst var det med andan i halsgropen som tävlingen genomfördes, i alla fall för oss föräldrar. Jag vet inte hur det såg ut vid bortre delen av rundbanan, men jag misstänker att det varken var avspärrat eller någon som visade vägen. Nu tror jag inte att det inträffade några olyckor eller större missöden, men det beror också på att föräldrar stod och stoppade bilar, räknade varv åt sina barn, etc. Jag förstår givetvis att det för det mesta inte finns möjlighet att köra sådana här tillställningar på avspärrade områden. Men det måste finnas bättre alternativ än detta. Att det skulle vara oerhört mycket folk och bilar i rörelse i området en lördageftermiddag under semestertider kan som sagt var inte kommit som någon överraskning. Så väldigt bra ett en tävling ordnades, men väldigt dåligt att det blev under sådana förhållanden.

Och själva tävlingen då? Jo, Valencia genomförde den ungefär som jag brukar köra längre tävlingar: dålig simning, bra cykling och okej löpning. Det var första gången hon simmade (tävlade) i öppet vatten och det var lite läskigt. Växlingen var okej trots lite strul med nummerbältet. Cykling snabb och stabil och med avhopp i farten till sista växlingen (klart pr0). Sen gick hon ut lite hårt på löpningen, fick håll och blev omsprungen av Vendela på upploppet. Men bortsett från det tyckte hon att det var väldigt kul och planerar redan för hur det ska bli bättre i nästa tävling. Känns det igen?

Lite rutinerad hjälp vid uppställning i växlingsområdet.
Kontroll av simbanan
Start på stranden - som det ska vara på riktigt.
Av med prylarna i farten.
Upp till T1 via bryggan.
Stor och liten i växlingsområdet.
Ut på cyklingen.
Bara ett varv kvar nu.
Att hoppa av i farten har hon tränat på hemma
Ut på löpningen. Stor tjej att ta sikte på där framme.
Upploppsrakan, med håll!
Trött, men funderar redan på nästa lopp.

No comments: