Friday, June 1, 2012

Rödljuskörartyperna

Alla som cyklar mot rött gör det väl egentligen på sitt eget lilla sätt. Men ett antal typkategorier kan nog utskönjas:
  • Kamikazepiloten - Han, det är oftast en han, tråcklar sig metodiskt genom cykelkön i hög fart, alternativt passerar kön på någon sida, och cyklar sedan i full fart rätt över korsningen (utan att titta åt något håll) oavsett färg på trafikljusen. Han klarar sig alltid med livet i behåll eftersom han har sin odödlighets-reflexväst på sig.
  • Smygisen - Smygisen vill vara som Kamikazepiloten, men vågar inte riktigt. Därför glider han/hon lite långsamt igenom korsningen, gärna vinglandes och med överdrivna blickar åt båda hållen. Kör man mot rött lite långsamt så är det ju inte så farligt...
  • "Oj-var-det-rött"-tjejen - Eftersom hon, det är oftast en hon, facebookar eller SMS:ar så pass intensivt upptäcker hon helt enkelt inte att det är rött innan hon är mitt i korsningen. Väl där kan hon lätt släta över problemet genom att le och lägga huvudet åt sidan. För ingen vill ju köra över en leende tjej.
  • Kryphålet - Det här är en listig typ. Förmodligen advokat, mäklare eller något liknande. Det handlar i alla fall om att minimera risken och straffskalan. Istället för att köra rakt fram svänger han/hon till höger, sätter ner foten och puttar sig fram över övergångsstället över korsande väg. Väl över på andra sidan tar han/hon trottoaren någon meter och sedan ut på vägen igen. Men hey, du har fortfarande kört mot rött!
  • Sekundjakten - Förmodligen en bilist i vanliga fall. Tror att han följer reglerna trots att han egentlign inte gör det. Stannar plikttroget vid rödljuset så länge som det är grönt för korsande trafik. Men klarar sedan inte av att vänta den där extra sekunden på att det ska bli grönt på riktigt, utan sticker alltid så fort det går. Precis som för många bilister är det den där sekunden av extra väntan som kan förstöra dagen, alltså måste det undvikas till varje pris.

7 comments:

Tille said...

Självfallet rundar man trafikljuset på trottoaren om möjligt. Kostar ju bara en tredjedel.

Johan Andersson said...

Vi Hipsters skiter i allt...

Middleman said...

För Hipsters gäller ju helt andra regler. Det vet ju alla. Den ironiska rödljuskörningen är ju inte ens förbjuden enligt lag.

Fikasvettot said...

Haha! Träffsäkert!

Anonymous said...

Om man trycker till dom med bilen så dom ramlar i gatan så gör dom inte om det, effektivt:-)

Middleman said...

Bakom pseudonymen Anonymous döljer sig på internet ofta stora mängder klokskap och visdom... eller inte. Det är lätt att vara tuff bakom ett anonymt namn eller bakom ratten på en SUV. Idioter finns tyvärr överallt.

Annanonymous said...

Hi hi bra sagt!