Tuesday, May 29, 2012

Pendla med stil - en liten guide

Jag har sen en tid tillbaka givit upp det här med svettopendling och gått över till #pendlamedstil istället. Visst tar det några minuter extra till jobbet, men å andra sidan behöver jag inte duscha och vissa dagar inte ens byta om. Jag tänkte därför skriva en liten guide om vad du bör tänka på om du ska pendla med stil.  Det jag skrivet här kanske inte är hela sanningen... men det är vad jag tycker runt ämnet.

Funkar nog väldigt bra - ryggsäcken som skymtar drar dock ner betyget något
Det finns tre saker att tänka på: utrustning (kläder och tillbehör), cykeln och körstilen. Om #pendlamedstil hade varit en sport så hade nog vikten per område (vid poängbedömning) varit ca 45% för utrustning, 25% för cykeln och 30% för körstilen. En icke stilfull cykel kan alltså delvis vägas upp av god utrustning och en bra körstil. Vi tar dom i tur och ordning:

Utrustning
Under alla omständigheter är reflexväst totalt förbjudet (Rapha undantaget). Cykelbyxor likaså. Behöver du prompt cykla med padding så blir det till att införskaffa "vanliga" byxor med sådan, alternativt ha cykelbyxor under resterande kläder.

Axelremsväska funkar för det mesta - så länge som det inte blir hipster
Stil i klädsel är för övrigt ett väldigt svårt område att definiera. Tanken är att du ska vara stilig och inte se ut som en svettocyklist. Samtidigt kan ju en retro cykeltröja i ull och cykelkeps vara väldigt stiligt ihop med din italienska racer från 50-talet. Poängen är väl egentligen att det ska finnas en tanke och en röd tråd genom hela valet av kläder, väska och cykel. Retro cykeltröja, kostymbyxor, skinnväska och klassisk cykel blir liksom inte bra, trots att de enskilda attiraljerna fungerar. Här handlar det väldigt mycket om ditt eget omdöme: either you've got it, or you don't

När det gäller utrustning utöver kläder gäller samma princip: tanke och röd tråd. Du ska kunna motivera ditt val. Hjälm är ett litet problem. Du bör självklart ha hjälm (jag har det i princip alltid), men oavsett vad du väljer för övrigt klädsel kommer du få det väldigt svårt att matcha ihop dem med en hjälm eftersom det i princip bara finns hjälmar som passar till svettopendling eller träning. Dvs. de fack som du strävar att inte placeras in i. Ett sätt att göra hjälmen lite roligare är dock att ha cykelkeps under. Men jag skulle nog vilja säga att hjälmen är ett ganska fredat område när det gäller #pendlamedstil

Lite mer sportigt och kanske på gränsen med cykeltröjan - men godkänt.
Cykeln
Kanske inte så viktig som man vid en första tanke kan tro. Men självklart spelar den roll. Materialet skall vara stål eller möjligtvis titan. Kolfiber eller aluminium är nymodigheter som går bort. Ramen bör vara av modell bancykel, klassisk racer eller klassisk. Växlar är mer eller mindre no-no, även om det kan fungera med växlad klassisk racer. Helst ska det vara single-speed och allra helst fixie.

Här är det dock läge att höja ett varningens finger. Om du börjar med fixie finns det en risk att du glider in på hipster-området och början anamma den stilen. Då kommer helt andra spelregler att gälla och då handlar det inte längre om att #pendlamedstil utan snarare #hålldigtillsöder. Om du någonsin kommer på dig själv med att fundera på att välja ett ännu smalare styre, sätta spelkort i ekrarna i bakhjulet eller att köpa en cykelpoloklubba då är det fara å färde.

Den här cykeln har så många fel att ingen klädsel i världen skulle kunna göra det stilfullt.
Cykeln skall för övrigt vara så pass ren som möjligt. Ingen cykeldator, inga stänkskärmar, korg eller annat (om det inte hör till cykeltypen). Flaska och flaskställ är no-no (såvida du inte kallas Tille och har en matchande flaska). Sadeln bör vara i läder. Självfallet skall cykeln vara välvårdad; ren och med välsmord drivlina. Du ska ju glida fram. Färgen skall självklart matcha resten av din utrustning.

Jag skulle nog vilja häva att Langestern passar till det mesta. En väldigt universell cykel för #pendlamedstil
Körstilen
Hur du beter dig på din cykel. Jag skulle nog vilja häva att detta är ett ganska binärt område. Antingen så sköter du sig eller så gör du det inte. Följande utmärker en stilig körstil:
 • Glider fram (här underlättar det givetvis om du har en fixie) med trafiken, oavsett om det är på vägen med bilarna eller på cykelbanan.
 • Respekt för trafikreglerna!
 • Släpp fram fotgängare vid övergångsställen
 • Låg kadens - hög kadens imponerar kanske på landsvägen, men när du ska #pendlamedstil är det viktigt att du utstrålar lugn och ro. Och det gör du med låg kadens. Här är det återigen så att det underlättar med singlespeed eller fixie.
 • Ilska (jo det kommer ibland) uttrycks på ett tyst italienskt sätt, dvs. med en svart blick och lite överdrivna armviftningar. Du behöver inte låta. Bilisten hör det inte ändå. Allra helst ska du inte bli arg alls. Tillämpa hellre "smile and wave"-taktiken.
 • Håll linjen och visa tecken!
 • Lugna manövrar och jämn fart.
Den här retro cykeltröjan i ull hade varit klockren - om det inte hade varit för att Oregon Cyclewear stavat
fel på mitt efternamn och det faktum att den efter 5 tvättar var liten nog att passa min dotter istället.
Följande är tecken på en ful körstil (och dåligt omdöme):
 • Tokomkörningar under ivrigt plingande med ringklockan
 • Köra mot rött vid vartenda trafikljus
 • Tokpressa med hög kadens på platten för att sedan dö i uppförsbacken.
 • Vingel
 • Mobiltelfonprat/SMS/etc.
Svårare än så här är det alltså inte att #pendlamedstil - go for it!

13 comments:

Tille said...

Min nya racerpendlare falerar, förutom flaskstället, även på materialet. Men om ett tag är nog gammelfixin igång igen.

Fikasvettot said...

Välskrivet om ett angeläget ämne!

Magnus k said...

Lite väl mycket hipstervarning på cykel-kriterierna.

Middleman said...

Tille: Nja, fallerar nog att ta i. Jag skulle nog vilja hävda att det som du "förlorar" på cykeln, tar du igen med råge på kläderna. Det är helheten som räknas och ingen är nog hittills 100% i alla kriterierna.

Magnus: Det är en fin linje, lätt att gå över gränsen :)

Tille said...

Guvnor är enligt mig den utlimata pendlarcykeln.

Fredde said...

Bra skrivet! Men jag vet inte riktigt om jag håller med om cykelpolon, nog har väl dessa herrar stil. Visst att de är lite skitiga...

http://wheelscogsandspanners.wordpress.com/2009/03/10/playing-bike-polo-old-style/

Johan Andersson said...

Shit.... Jag befinner mig i något gränsland, antagligen med överhäng på hipstersidan...

Middleman said...

Jupp, grym stil på dom där polograbbarna. Gillar speciellt strumplängden. Hör av dig när dom spelar match vid Södermalmsskolan nästa gång :)

Johan: Kämpa! "If once you start down the dark path, forever will it dominate your destiny".

Katja said...

Grr, en ylle-Rapha-stil-cyklist med koll på läget, bra :) Välskrivet, det där med cykelpendla med stil är ett aktuellt ämne... Alla har inte tillgång till dusch, plus att det tar tid att duscha och byta om ;)

Anonymous said...

OMG. Du är ju en ängslig hipster med din långa detaljerade lista! Att pendla utan stänkskärmar är dessutom knappast att pendla med stil. Men din mamma kanske äger en kemtvätt?

Middleman said...

OMG. Anonymous blixtrar till igen och sprider lite visdom på internet. Nej, jag tror inte att min lista skulle få godkänt i hipsterkretsar. En Langster skulle nog inte få alltför mycket cred heller. Stänkskärmar åker givetvis på vid behov (se ex. här: http://mellanklass.blogspot.se/2012/06/stora-blogghandelser-och-stil.html).

Sedan tror jag att fullt normala människor kan inse att inlägget är skrivet med ett visst mått att glimten i ögat. Kanske.

Unknown said...

Jag har lyckats få en särskild eloge hos Diego Zumerle, villkoren är bra liksom återbetalningsmetoden. Det är allvarligt, räntan är tre procent. Om du behöver en kredit på 5000€ upp till 500.000€, så är hans e-postadress : diegozumerle71@gmail.com

patialalegitimate said...

LOAN OFFER TO SERIOUS PEOPLE
Do you need a quick loan?
Have you been denied a bank loan?
Do you need a loan during this pandemic?
interest rate of 2% no matter your location
Do you need a loan to solve your financial problems?If so, then you are in luck because my company lends for a short time and the interest rate is low. If you are interested, Kindly reply to us at (Whats App) number:+919394133968 patialalegitimate515@gmail.com Mr Jeffery.