Tuesday, May 15, 2012

Flèche Nordique

Som om det inte vore nog med drygt 40 mil förra helgen... Nej, det är kanske inte nog ännu. Nu till helgen är det i alla fall dags för Flèche Nordique. Och vad är då det, frågar sig kanske vän av ordning? Låt mig berätta lite mer.

Förenklat sett gäller följande: skaffa ett lag på 3-5 personer, börja cykla någonstans i Sverige kl 10 på lördagen, gå i mål i Skövde med minst 3 personer innan klockan 10 på söndagen. Det lag som cyklat längst vinner. Svårare än så är det inte.

Det finns väl lite annat också. Sträckan som cyklas ska vara minst 360km. Banbeskrivning skall skickas till organisatören innan start. I denna skall anges kontrollplatser, avstånd och stämpeltider. Detta för att arrangören ska vet hur vi ska åka och dessutom ha möjlighet att lägga in "hemliga" kontroller.

En riktig randonneurhoj ska vara i stål!
Som vanligt när det gäller randonneuring är det kanske inte i första hand att vinna som gäller, utan snarare är det väl deltagandet och slutförandet som är det viktiga. Flechen är också en del i en av de medaljer som Audax Club Parisien (über-randonneurerna) delar ut. Dels är det medaljer för varje lopp (eller brevet), 200, 300, 400, 600 och 1000km. 200, 300, 400 och 600km på samma säsong ger dig en "Super Randonneur"-medalj. Slutförande av PBP ger dig en medalj, slutförande av Flechen ger medalj och slutligen Randonneur 5000 om du tagit alla tidigare nämnda medaljer.

Så kl 10 på lördag startar vi någonstans i närheten av Stockholm och kl 10 på söndagen är vi i Skövde. Vi är Tille, Patrik och Viktor. Fredde skulle varit med men pajade ju tyvärr knät igen på senaste rundan. Okänslig som jag är passade jag snabbt på att låna hans navgeneratorhjul. Tille, Patrik och Viktor har jag nog träffat alla vid Kompiscross-tävlingarna och förmodligen vid något randonneurlopp också. Annars är det Twitter och FB som gäller. Men det är väl den moderna tiden.

Vår färdväg är självklart hemlig - men jag kan väl säga som så att den är längre än 360km (som den måste vara) och kortare än 720 km (som vi skulle hinna om vi höll 30 km/h i snitt i 24h utan vila... vilket väl inte går).

No comments: