Men… 6 högintensiva pass i veckan sliter väldigt mycket. I alla fall om du genomför dem på korrekt sätt. Risken är att du är för trött och inte orkar genomföra dem med tillräckligt hög intensitet och att de då blir så kallade mellanmjölkspass; dvs. för lugnt för att vara hårt och för hårt för att vara lugnt. De allra flesta coacher och förståsigpåare är relativt överens om att dessa pass helst skall undvikas. Kör högintensivt och kort eller lugnt och långt. En del av träningen är givetvis också att köra pass på den intensitetsnivån som ligger strax under ”hög intensitet”, men de ska inte vara basen i träningen och de bör dessutom genomföras på ett annorlunda sätt än hur kvalitétspassen är upplagda.
Så alla är givetvis överens om att kvalitétspass är en självklar del i träningen. De fyller ett syfte. Den i vissa lägen och av vissa bespottade mängdträningen (långt och lugnt eller LSD) fyller ett annat. I mitt tycke (och även den allmänna uppfattningen) är en kombination av dessa givetvis bäst och helt nödvändigt för att kunna prestera bra. Speciellt när det gäller tävlingar och utmaningar på längre distanser.
Tiden räcker ALLTID till... nästan. |
Nästa argument för att inte träna så mycket brukar vara: ”Jo men XX [väldigt duktig AG-atlet] tränar faktiskt bara 8 timmar i veckan och är jätteduktig och snabb!”. Jo, det kan mycket väl vara så att XX tränar 8 timmar i veckan… i snitt över en säsong. Vilket alltså inte innebär att 8 timmar är en MAX-vecka, utan snarare att veckorna varierar mellan ett fåtal timmar upp till 15+ timmar vissa veckor. Själv tränade jag ungefär 560 timmar förra säsongen och skiftade mellan veckor med 5 timmars träning upp till 20 timmar de allra mest intensiva veckorna. Det ger ett snitt på 10,7 timmar i veckan, eller drygt 1½ timma om dagen. Vilket är mindre tid än vad medelsvensken tillbringar framför tv:n varje dag.
Vad vill jag då ha sagt med det här? Först och främst, för att klargöra; all träning är (för det mesta) bra träning. Det är absolut inte något fel med att träna mindre eller annorlunda än andra så länge som du är medveten om vad du gör. En mindre träningsmängd, eller en ensidig fördelning av träningspass minskar (normalt) sett dina möjligheter att prestera bra. Och det är hel helt okej, så länge som du inte ska hävda att de som gör annorlunda gör fel. Sätt också din träning (typ och mängd) i relation till ditt mål. Är målet att klara sig under cut-off-tiden (på t.ex. en Ironman) då behöver du nog inte träna särskilt mycket alls; då är snarare utmaningen att hålla dig motiverad och skadefri under loppet. Och räkna inte med att du kommer att vilja göra det igen. Ska du under 12-11-10 timmar och gå i mål med ett leende på läpparna (nåja), då är det struktur och tanke runt träning och tävlingens genomförande som gäller. Och ganska mycket träning också. Punkt slut.
Näring är en bra sak att få i sig... |
Kör hårt, men smart, som Clas säger.
No comments:
Post a Comment