Tuesday, May 7, 2013

Väsby Duathlon 2013 [RR]

Jag nämnde ju tidigare att jag skulle testa på det här med duathlon. Som vanligt dissade jag mig själv lite innan och "jag är ju inte snabb", "tränar ju uthållighet och inte snabbhet" och allt sånt. Och inte fasen vann jag, men så jäkla pjåkig var jag nog faktiskt inte heller. Inte alls faktiskt och för en gångs skulle ska jag nog unna mig att vara nöjd med mig själv.

Nu är ju duathlon inte någon hiskeligt stor sport i Sverige, men Väsby Duathlon är trots allt en av 8 deltävlingar i Svenska duathloncupen och hade jag kört i tävlingsklass hade jag faktiskt nästan petat mig in bland de 20 bästa. I en SM-deltävling... Det är ju faktiskt något bättre bli diskad på SM. Men nu ställde jag ju gudskelov upp i motionsklassen så denna diskussion är ju rent hypotetisk.

Nåväl, Race Report alltså. Inramningen var ju helt ok. Soligt, men också småblåsigt och kyligt när solen gick i moln Vi kom dit i god tid efter som Valencia skulle köra sin tävling kl 12 (mer om den tävlingen senare) och såg till att anmäla oss. Allt var frid och fröjd, Valencia tävlade, och sen insåg jag att jag glömt mina cykelskor... Klart opr0. Det var fortfarande över en timme till min start och förmodligen hade jag väl hunnit att köra hem och hämta, men jag bestämde mig för att cykla med löparskorna istället. SPD-SL erbjuder ju trots allt en ganska bra plattform och dessutom var cykelsträckan relativt platt. Min tanke var att det jag förlorade på att cykla med löparskor, skulle jag ta igen med blixtsnabba växlingar istället. Nu är det förmodligen dock inte så, för då skulle nog även proffsen ha anammat den tanken. Nåväl, jag hade inget större val.

Christian kom, vi värmde upp och sen var de dags att starta.

Startlinjen; Pasi Salonen minsann. 207 vann.
Det var många startande, 95 st, och givetvis rusning och trångt i början. Min plan var att springa på känsla och så fort det bara gick. 5k när det är trångt är så pass kort att det bara är att köra järnet. Tyvärr hade jag missat att ställa in klockan på autolap, så jag fick inte heller någon indikation om hur snabbt det gick. Men jag tog rygg på Christian och knatade på. Vid varvningen gick jag förbi och försökte göra ett litet ryck, men Christian bet i. Växlingen gick sedan snabbt, på med hjälm och sedan ut. Hade inte någon bra koll på hur jag låg till i fältet med tror att jag var någonstans i mitten. Första löpningen visade sig sen vara 4,17km och det tog mig 17:05, dvs ett 4:06-tempo. Klart godkänt.

Efter första varvet på löpningen, strax före Christian
Sen var det cykling och som vanligt dags att köra om. Vinden var jobbig, mestadels kantvind på den helt raka vändbanan. Passerade väl kanske ett 20-tal under cyklingen, inklusive ett antal dischjul. Borrade mig fram i vinden och höll uppe ett hyfsat tempo i alla fall. Kom in på 32:14 på de 19,6 km vilket ger ett snitt på 36,5 km/h. Förmodligen lite snabbare eftersom jag missade att trycka på lap när jag sprang med cykeln i växlingsområdet.

Tempohjälm och löparskor, precis som det ska vara.
Sen dags för sista löpningen. Blev direkt omsprungen av en kille som jag precis cyklat om innan. Men bortsett från det var jag ganska ensam. Benen var ganska stela och löpsteget var väl inte det vackraste. Lite mer överlevnad än finlir nu alltså. Återigen hade jag ingen koll på tider under löpningen. Men det gjorde inte så mycket eftersom det nu mest handlade om att kriga. Egentligen visste jag 3 saker: 1) jag hade ca 25 pers före mig (totalt), 2) sub60 var definitivt inom räckhåll och 3) när jag passerat vändpunkten och träffat på Christian ca 200 m efter så visste jag att han inte skulle hinna ikapp mig. Stapplade sedan i mål på 59:39 och var riktigt nöjd och trött. Avslutande löpningen med ett 4:20-tempo.

Ut på sista löpningen, lite mer plågad, lite mer stel.
Så för att summera det hela: totalt sett hade jag 27 före mig i mål (20 herrseniorer, 6 herrar motion och damseniorvinnaren). Vinnaren gick in på 51:32 vilket är gruvligt snabbt. Tidigare år hade jag "vunnit" motionsklass med min tid, men nu var det ett antal duktiga som körde där. Nöjd är jag i alla fall. Roligt tävlingsform, bra arrangemang och kul att få köra lite mjölksyra. Och så fick jag ju spöa Christian för en gångs skull.

Grabbarna grus!

1 comment:

Fredde said...

Grattis! Kul RR och grymt bra kutat och cyklat.