Monday, May 13, 2013

Valencias Race Reports

Det är ju faktiskt fler än jag i den här familjen som tävlar. Den senaste tiden har Valencia varit i farten inte mindre än två gånger. Först i Junior Aquathlon på Playitas, Fuerteventura, och nu senast i Väsby Duathlon. Och dessa tävlingar förtjänar ju självklart sina egna rapporter.

Junior Aquathlon
Som en del av Challenge Fuerteventura ordnade Playitas på fredagen innan huvudtävlingen en aquathlon, dvs. springa-simma-springa, för barn. Sträckorna skulle vara 500m-100m-500m. V var självklart helttaggad på att vara med. När jag anmälde henne var det 3 andra barn uppskrivna så jag trodde väl att skulle bli någon liten grej.

Väl på plats, med den sedvanliga spanska oordningen, visade det dock sig att lågstadieskolorna i Gran Tarajal också var inbjudna. Och vips dök det upp ett stort gäng ungar till och helt  plötsligt var det ju lite mer på riktigt. Och en herrans massa barn överallt. Det pratades mycket spanska och allt var ganska rörigt, men inte backade V ut för det. Killarna fick starta först och några minuter efteråt tjejgänget. Löpningen startade på stranden, vände upp på strandpromenaden och sen upp till den olympiska poolen där 2 vändor (100 m) skulle simmas. Sedan löpning ner till strandpromenaden igen, längst strandpromenaden, upp till hotellet och slutligen defilering genom samma målportal som för Challenge-tävlingen.

Valencia startade hårt och var med redan från början. Barn har ju en tendens att gå ut hårt och slockna ganska fort (det finns liksom ingen melllanfart, utan bara max), men Valencia höll verkligen uppe löpsteget hela vägen. Många började gå redan på stranden (tuff start) men inte V. Fint löpsteg hela vägen upp till första växlingen. Hon hade bestämt sig redan från början att simma ryggsim eftersom "det är mitt snabbaste". Av med skorna och dyk i vattnet för att simma om ett gäng barn, tjejer såväl som killar. Sen snabbt upp ur vattnet, av med badmössa och glasögon och på med skorna (kanske med lite hjälp av mamma). Sista löpningen var även den med ett piggt löpsteg. På upploppet kom hållet krypande, men med målportalen i sikte går det ju inte att stanna upp.

Det var en mycket nöjd Valencia som gick i mål som tredje(!) tjej. Och då var det ju faktiskt en hel del stora tjejer med.

Laddad strax innan start
Tjejernas startfält inkluderade även en haj
Valencia till vänster och Anna till höger
Ryggsim är mycket snabbare än bröstsim.
Bara sista sträckan kvar. Nu kör vi!
I mål, trött men glad, precis som det ska vara.
Väsby Duathlon
Väsby SS Triathlon stoltserade med det första duathlontävlingen för barn sanktionerad av Svenska Triathlonförbundet. Den här gången med en utmanande sträcka (1 km+5 km+1 km) och tillåtet för 2005:or att vara med. En del större tävlingar lockar ju med juniorklasser, men för en 2005:a handlar det då om typ 10 m simning, 100 m cykel och 100 m löpning (exempel från knatteklass vid Hallsta Triathlon). Det kanske är kul för en 4-åring, men för en 8-åring (av Valencias kaliber :-) ) blir det bara larvigt.

Nåväl, eftersom jag tänkte köra i Väsby blev det ju kanon med möjlighet för V att få sig en liten utmaning också. Erfaren som hon är såg Valencia till att ladda upp kolhydratförrådet och packa sin utrustning kvällen innan tävling. Vi var sedan på plats i god tid innan för att efteranmäla oss. En stor eloge till Väsby SS Triathlon som inte tog ut någon efteranmälningsavgift i barnklassen. Sån medverkan ska kunna vara spontan utan att det kostar.

Vi tog oss bort till växlingen, ställde upp cykeln och instruerade V i reglerna kring bytet. Sen tillbaka till starten där det var uppvärmning för alla barn. Valencia var yngst och minst. Och sen var det dags att tävla.

Första sträckan (1 km löpning) gick alldeles utmärkt. Återigen fascinerades jag över att hon faktiskt sprang hela vägen, höll ett bra tempo och ett fint löpsteg (även om det mer påminner om ett sprintsteg än ett löpsteg). Växlingen var inga problem och hon raskt upp på cykeln. 2 varv skulle avverkas och när hon kom in för varvning såg hon faktiskt lite trött ut. Men långtifrån sist och vid gott mod. Andra varvet var enligt egen utsago "det jobbigaste hon gjort i hela sitt liv". Dock hindrade det inte henne från att ge sig ut på sista sträckan så fort som möjligt. Under sista sträckan blev det lite håll och några gå-steg med en uppmuntrande pappa bredvid. Och givetvis en spurt i mål.

Grymt jobbat min älskade dotter!

Uppvärmning för stora såväl som små.
Första växlingen, inte cykla i växlingsområdet.
ÖS!
Självklart får pappor hjälpa till i växlingsområdet när det är bråttom
Stolt 5:a!
Valencias första officiella resultatlista!

7 comments:

Anonymous said...

Kul läsning. Hon var riktigt duktig!

Håkan Melinder
Väsby SS triathlon

Anonymous said...

Härliga tävlingsbilder och bra skrivet!

Anonymous said...

Gryyyymt!

/Basse

Middleman said...

Tack!

Kul att ni kör tri-träningar för barn Håkan. Synd bara att ni ligger på fel sida av stan. Jag känner tyvärr inte till någon klubb på södra sidan som gör samma sak.

Snabbare, starkare, snyggare said...

Vad roligt med tävlingar även för barn! Imponerande tjej hon verkar vara, din dotter :)
Och riktigt snygga löpsteg på de flesta barnen på bilden - där har man något att lära... ;)

Fredde said...

Gratta till en strålande insats! :)

Kul att det finns annat för ungar att göra än att sparka fotboll.

Anonymous said...

Bra jobbat Valencia!!!
Duktig pappa också så klart!
Kramar från faster Fiffi