Friday, January 12, 2018

Om att fasta i 6 dagar, och träna på som vanligt samtidigt

För några månader sedan, i samband med att jag beställde lite kosttillskott, kokosfett och annat kul från Bodystore, spontanbeställde jag ett paket med "Ledins Vitaminfasta - 6 dagar". Hade ibland funderat på hur det skulle vara att göra en längre fasta och om det (förhoppningsvis) skulle kunna ge några positiva bieffekter. 24-timmarsfasta kör jag ganska regelbundet (middag-middag en gång i veckan) och tycker att det ger effekt både på träning och allmän pigghet. Försöker oftast lägga den fastan i samband med längre löppass för att typ simulera IM-löpningen som ju också genomförs med relativt tomma energidepåer. Anledningen till att jag ville pröva på en längre fasta var mest av nyfikenhet och att det faktiskt finns finns en relativt stor enighet om positiva effekter så länge som man är någorlunda frisk initialt. Jag bestämde mig för att veckan direkt efter nyår skulle kunna vara ett bra tillfälle; detox efter jul och nyår, kick-off på nya året, etc.

Före fastan
Veckan mellan julafton och nyår bestod av mycket träning. Kanske den timmässigt största veckan under året med nästan 28 timmar. Jag körde Rapha Festive 500, simmade 90x100 (finns en längre historia om varför det inte blev 100x100) och sprang varje dag. Sen julmat, julgodis och någon enstaka nubbe och något glas champagne på det. Nyårsafton var sansad och på nyårsdagen blev det den traditionella kebabpizzan. Överenskommelsen med Coach KJ var att vi skulle dra igång med den strukturerade träningen 1:a januari. Med ett initialt fokus på VO2-max och tröskel. Tror att jag kanske glömde att berätta för honom om mina planer på att fasta. På årets första dag körde jag ett progressivt löppass på löpbandet innan pizzan.

Dag 0
Nedtrappningen i ätandet var föreslaget till 2 dagar enligt schemat. Jag drog dock ner det till en dag för att inte den senare delen av fastan skulle gå allt för långt inpå den kommande arbetsveckan. Åt fil med någon konstig "bladgrön müsli" som ingick i paketet. Kanske inte en helt angenäm smak men förmodligen nyttigt. Till lunch en grönsakssoppa och till middag en vegetarisk pasta. Skulle tippa på att jag fick i mig ca 800 kcal under dagen. Var ganska hungrig på kvällen. Träningen bestod utav ett kortare tröskelpass på trainern. Inga problem att genomföra. Efter middagen drack jag min sista kopp kaffe.


Dag 1
Vaknade hungrig. Drack 2 dl plommonjuice utspädd med vatten. Eller rättare sagt, jag åt den med sked ur en skål för att bättre mättnadskänsla och för att inte få i mig den för fort. Till "lunch" blev det 1 dl grönsaksjuice och 1 dl fruktjuice och till middag 5 dl buljong. Mellan måltiderna drack jag örtte.

Så här såg fasteschemat ut även under de kommande 6 dagarna med den skillnaden att juicerna varierade lite och att dag 4-6 så var det endast 1 dl juice till frukost. I genomsnitt uppskattar jag att jag fick i mig ca 150 kcal per dag. Den största delen i form av kolhydrater från frukt- eller plommonjuicen. Åt även mina normala kosttillskott. Men de ger ju inte så mycket energi direkt.

Träningen bestod av ett fartpass (10x100 som Z2/Z5 per 50:a som huvudserie) samt ett styrkepass. Körde dem efter varandra och hade inte några större problem med att genomföra dem på ett vettigt sätt.

Dag 2
Rejält hungrig och trött när jag vaknade. Sov inget vidare. Jobbade och körde dagens träningspass på lunchen (jag skulle ju liksom inte ägna den åt att äta ändå). Passet var ett intervallpass på löpband - 3x7min i zon 4 med 2% lutning. Gick klart över förväntan och fick endast backa av lite av lutningen på sista intervallen. På kvällen var jag trött men faktiskt inte så hungrig längre.

Dag 3
Småhungrig men faktiskt ganska pigg när jag vaknade. Jobbade hemifrån. Träningsmässigt var det här den klart mest utmanande dagen med två tröskelpass, vilket skulle visa sig vara ett för mycket. Körde simningen efter lunch och hade inga problem med att genomföra den enligt plan. Huvudserien var 20x50 i CSS-fart (zon3/4 typ). Det var väl inte direkt så att det spratt i kroppen, men det funkade.

På kvällen satte jag mig på cykeln och försökte mig på 5x30s spinup följt av 3x8min i zon 4. Redan några minuter in på första zon 4-intervallen insåg jag att det aldrig skulle funka. Det fanns ingen som helst kräm i benen till att köra i den intensiteten då. Cyklade av resten av passet i det låga registret. Klart spännande att känna tröskeln på riktigt inte inte ha någon som helst möjlighet att kliva över den. Jag var helt slut efter det. Och återigen hungrig. Somnade tidigt.

Dag 4
Inte alls hungrig när jag vaknade, men ganska seg i kroppen. "Runt den 4:e dagen börjar du känna dig pigg och energirik och orkar kanske ta tag i de där sakerna som du inte orkat med förut", som informationsfoldern sa. Bullshit... Kvalificerad sådan också. Fru och dotter skulle iväg till Kungens Kurva och shoppa. Jag tyckte att det lät som en ypperligt dålig idé och gav mig ut på dagens träningspass istället; 90 minuter löpning i zon 2. Och även det gick. Nu var det nog dock pulsen som jag höll i zon 2 och inte farten. Normalt sett hade jag nog sprungit 20-30 sekunder per km snabbare med den pulsen i vanliga fall. Men det kändes verkligen var gränsen gick rent ansträngningsmässigt; minste lilla motlut kändes direkt. Noterbart var också att jag frös rejält. Det var -2 grader och jag brukar aldrig frysa vid den temperaturen. Rent generellt var jag nu småfrusen hela tiden, något som jag aldrig brukar vara annars. Fick sova med extra filt, ha på mig en extra kofta, etc.

När fru och dotter kom hem från IKEA med en massa nya saker som skulle fixas var jag nog ganska sur och butter ett tag. Fick bita ihop och ta mig lite samman för att orka hjälpa till med åtminstone ett antydande till ett leende på läpparna.

Man blev ju inte direkt tjock av det hela...
Dag 5
Planen var att åka iväg och simma distans med några klubbkompisar kl 8 på morgonen. När klockan ringde vid 7 var jag inte alls sugen och snoozade bort tiden. Framåt 9 hade jag samlat tillräckligt med kraft för att ge mig av till Eriksdalsbadet. 4000m distans ensam i 50:an är inte särskilt kul, speciellt inte med 600 + 2x400 + 2x200 +4x300 arm som huvudserie. Det var tråkigt och jag vet inte hur många gånger under passet som jag var nära att byta. Kändes som om jag simmade i sirap också. Men på något sätt gick det vägen och efter 80 minuter i vattnet var årets långsammaste distanspass ett faktum.

När jag kom hem satt familjen och åt frukost (kl 12) och fick nog några oförtjänt sura blickar av mig. Efter en kort tupplur tog jag faktiskt tag i lite husarbete i form av rensning och en tur till tippen bland annat. Hungerskänslorna hade kommit tillbaka och jag kände mig inte att pigg under resten av dagen. Men trots allt började ju ett slut att skönjas.

Dag 6
Första riktiga jobbdagen och tidig uppstigning. Kände mig riktigt risig på morgonen och hungrig som fasen. Förstod inte riktigt hur det skulle gå att jobba eller en mindre träning. Märkligt nog blev jag faktiskt piggare av "frukosten" bestående av 1 dl fruktjuice och örtte. Jobbet gick väl helt okej och huvudet var faktiskt hyfsat skärpt. Mötte upp dottern på lunchen och tyckte inte alls att det var så jobbigt att hon åt sushi samtidigt som jag satt med min morotsjuice.

På kvällen var det dags för 60 minuter löpning i form av 2x(10 min zon 1 + 10 min zon 2 + 10 min zon 3). Ett progressivt pass i två akter alltså. Inga större problem med zon 1 och zon 2 rent flås- och pulsmässigt. Muskulärt var det dock definitivt en annan känsla än att springa i samma fart med glykogen i musklerna. Men återigen, det gick så länge som jag inte gick på för hårt. Zon 3 fick jag korta ner tiden i då jag tog slut ganska fort där.

Var ganska slut efter passet, men ändå vid ganska gott mod då jag ändå nu såg slutet. Bara att sova i några timmar och sen skulle jag få äta! Var inte speciellt hungrig när jag gick och la mig.

Brytandet
Mina tarmar var ju vid det här laget mer eller mindre helt tömda och rekommendationen var två dagars upptrappning för att undvika en havererad mage. Rekommenderad första frukost var några dl fil med Ledins bladgröna müsli, fikon, äpple och juice. Jag hade inga äpplen och fikon hemma och ersatte det med något som jag längtat efter enormt mycket; ett hårt tunnbröd med mycket smör. Spetsade dessutom filen med lite honung. Och givetvis smakade det fantastiskt gott. Och jag blev proppmätt. Soppa till lunch och middag och sedan samma visa nästa dag. Under andra dagen lyxade jag dessutom till det med första koppen kaffe på 8 dagar och den smakade fantastiskt.

Jag fick inga problem med mage, kunde gå på toaletten andra dagen (med ett helt normalt resultat för de som eventuellt är intresserade). Redan träningspasset första kvällen (progressivt cykelpass med tid i zon 5) kändes okej och simpasset andra kvällen (fartpass med 5x100@zon5 som huvudserie) kändes alldeles utmärkt. Jag tappade ca 7 kg under själva fastan, men låg 1.5 kg upp redan efter 2 dagar med ätande.

En frukost att dö för!
Framöver?
So far so good. Att det skulle kännas lättare att träna högintensivt så fort jag fick börja äta igen var ju kanske inte rocket science. Att 6 dagar med 150 kcal per dag och normal träning skulle vara jobbig kanske inte heller kommer som någon direkt överraskning. Och det av paketet utlovade "hungerskänslorna försvinner" och "du kommer att känna dig pigg" är också bara BS. "Vissa känner sig så bra att de fastar en vecka till"... nja, skulle inte tro det. Möjligtvis under 2 veckor utan högintensiv träning, utan människor runt omkring mig, i vacker natur med närhet till en soffa och Netflix så kanske. Men jag ser inte heller riktigt syftet med det. Jag var definitivt i ketos (familjen klagade på min hemska andedräkt som jag tyvärr inte märkte själv), men kände inte heller på något sätt att det var ett tillstånd som jag skulle vilja vara i. Om några veckor kommer jag förhoppningsvis att veta om det känns som om det var värt 6 ganska jobbiga dagar att köra en längre fasta. Återkommer!

2 comments:

Carl said...

Intressant, men det låter faktiskt vidrigt att träna såpass hårt samtidigt. Vad är det för positiva effekter du hoppas på?

Middleman said...

Träning i de lägre zonerna gick över förväntan faktiskt. Men det var ju som sagt var väldigt tydligt när det gick för hårt. Fast så här i efterhand kan jag väl kanske tycka att jag borde lagt ännu lite mer av träningen i de lägre zonerna. Om jag nu kommer att göra om det...

Annars var det ju dels ett kroppsligt experiment; se om det funkade, känna hur kroppen arbetar i ketos, etc. Sedan finns ju teorierna om positiva effekter som kanske inte går att direkt påvisa (typ minskad risk för cancer, m.m.). Det finns ju även de som hävdar att det ska vara bra för oss med inflammatoriska sjukdomar med en "omstart". Vidare ska man väl kunna lära kroppen lite effektivare fettförbränning, lite bättre mitokondrietillväxt och så.

Hittills har träningsveckan nu efteråt känts oförskämt bra.