Monday, June 5, 2017

Några lopp och lite annat i största allmänhet

Länge sen sedan senaste uppdateringen här på bloggen. Uppenbarligen har jag lite annat och pyssla med än att skriva. Nu är det i alla fall klämdag och en kort recap ska jag väl hinna med:
  • Måste nog tyvärr revidera mitt positiva inlägg och rehaben senast. Eller rättare sagt så här: rehaben i sig har nog gått bra, däremot är det snarare frågan om operationen givit önskat resultat. Vissa av problemen som jag hade innan operationen; låsningar, viss instabilitet och svullnad uppträder fortfarande i någon mån. Rörligheten är bättre, men det finns fortfarande vinklar att förbättra. Arbetar ganska mycket med just rörlighet, töjningar, m.m. och hoppas på att det ska bli bättre. Överlag kan jag dock inte säga att jag är hämmad i min träning; däremot är återhämtningen påverkad då jag fortfarande blir ganska stel och öm i musklerna efter längre löppass. Men, jag fortsätter vara positiv. Har liksom inget större val.
  • Jag har tävlat ett par gånger. En gång för skojs skull (Smack-serien) och en gång "på riktigt" i Hallsta Triathlon. Vallbytempot i Smack-serien var väl ett klassiskt kort tempo över 18 km med alla de vanliga ingredienserna: sidvind, kräksmak i munnen, kramp i vaden sista 4 km, mjölksyraparty och hög puls. Funderade allvarligt på att fejka punktering med 5 km kvar men insåg att det skulle blir alldeles för jobbigt att gå till målet efter det. Hallsta Triathlon på olympisk distans var årets första triathlon på hemmaplan. Trots den bitvis iskalla och snödrabbade månaden maj lyckades Hallsta få till nästan 20 grader i vattnet, 25 grader i luften, blåsigt och enorma mängder pollen. Jag gjorde väl en habil insats på simning och cykling för att sedan falla ihop totalt på löpningen. Jag sprang i måltempo i ca 1 km och dog sedan. Var helt förkrossad i några timmar innan coach KJ lite lätt föreslog att passet med Sutton-intervaller (se nedan) några dagar tidigare kanske satt kvar i benen. Landade in på 2:22 någonstans i mitten av H40-44 vilket väl ändå får ses som ok med tanke på omständigheterna.
Klart snyggt växlingsområdet på Hallsta Triathlon. Tyvärr lite trångt dock.
  • Sutton-intervaller var en ny "trevlig" bekantskap. En typ av test av löpform mot tänkt måltid på IM-maran. Körs helst på bana på följande sätt: spring 800m på bestämd tid, joggvila 200m, upprepa tills du inte kan hålla den bestämda tiden längre. Tiden på 800m ska motsvara din måltid på IM-maran; om din måltid är 4h så ska 800m-intervallen gå på 4 minuter. Jag siktar på 3:30 på IM-maran (alltså 5 min/km-tempo) och ska sålunda springa mina 800-ingar på 3min och 30s, vilket motsvarar ett tempo på 4:22,5 min/km. Instruktionerna var sedan att köra på tills misslyckande, eller max 30 intervaller. Och till min stora glädje gick det faktiskt att köra alla 30 intervallerna vilket väl ändå får ses som en bock i kanten på löpform. 30 km på löparbana (75 varv) med en snittfart på 4:35 min/km måste väl ändå anses vara ett helt ok träningspass. Och kanske inte så konstigt att det satt kvar lite i benen några dagar senare.
Den här bilden är tagen efter 30 km...
Annars börjar väl det här med tävlandet komma igång ordentligt nu. Till helgen är det dags för Borås Triathlon (halv IM), helgen efter det är det Vätternrundan (som ska köras som en "träningsrunda" med Martin) och ytterligare tre veckor efter det dags för IM Austria. Fasen vad tiden går fort.

No comments: