Tuesday, September 23, 2014

Har gått och blivit med coach

Jag testade ju det här med coach för några år sedan och det blev ju inte alls så bra som jag hade hoppats på. Kanske hade jag otur, kanske hade jag för höga förväntningar på att få något vettigt för det priset som jag var beredd att betala då eller så var det något annat som blev fel. Jag körde ett kort tag, fick inte ut något alls av det och valde därefter att avbryta. De två senaste åren (säsongerna) har jag kört ganska slaviskt efter Joe Friels "Your Best Triathlon" och tycker väl att det gått hyfsat bra. Mycket säkert beroende på att jag gillar att planera och för att jag är disciplinerad och duktig på att vara trogen den lagda planen.

På rulle - foto: Andreas Nyström
Men jag saknar några bitar. Dels så saknar jag variation och "mening". Passen som Friel beskriver blir samma/liknande pass vecka in och vecka ut. De varierar lite i längd och intensitet, men inte särskilt mycket. Dessutom flyter veckan ihop lite; det finns inte direkt några nyckelpass eller pass med specifikt syfte, utan det är vanligt pass eller återhämtningspass. Jag vill ha lite mer variation och lite mer att se fram emot. Det andra som jag saknar är feedback. Jag kan tillräckligt mycket nu för att läsa vissa siffror och dra slutsatser av det; jag kan känna min kropp och hur den fungerar, men jag har svårt att dra mer övergripande slutsatser. T.ex. om jag faktiskt borde få mer utväxling av träningen än vad jag faktiskt får, om jag skulle tjäna på att köra vissa pass lugnare/hårdare etc, om det är vettigare att lägga mer tid på löpningen och dra ner på cyklingen, m.m. Jag vill ha någon som säger åt mig att ta det lugnt eller att bita ihop och kämpa. Jag vill ha någon som berättar för mig när jag suger och någon som berättar för mig att jag faktiskt gör något bra.

Så därför har jag anlitat en coach och hoppas på att det ska kunna ge mig ytterligare ett lyft den kommande säsongen. Egentligen har vi tjuvstartat lite då jag fått program även för tiden mot Challenge Peguera-Mallorca som inte är början på en ny säsong utan avslutning på den gamla. Spontant efter en vecka känns det riktigt positivt. Simpassen i förra veckan var otroligt roliga och generellt var det nog en av de roligare och bästa träningsveckorna på länge.

Koncentrerad (och trött förmodligen) - foto: Andreas Nyström
Och coachen då? Jo, Clas förstås. Blir nog alldeles utmärkt det.

För övrigt var det avslutning av Stockholms CX-cup i helgen. Jag var där och gjorde årets första CX-start. Grymt bra inramning med tv-inspelning, finväder, publik och allt. Jag körde veteranklassen och gjorde väl ett okej lopp med mina mått mätt. Jobbigt som f-n och kul som f-n på samma gång.

Hopp hopp - foto: Robin Vesterberg Ringhög

2 comments:

Unknown said...

Tyckte jag såg dig blixtra förbi i Svett & etikett på svtflow precis. :-)

Middleman said...

:)

Stämmer bra det! Kul att du såg det, inte helt lätt att upptäcka ju. Har hittat mig själv 2 gånger i avsnittet; dels när jag kör om Kalle (filmat via hans GoPro på styrstammen) och dels stilstudie vid hopp över ett hinder.