Monday, March 31, 2014

Samarbeten

Alltså det här med bloggare som "inleder samarbeten" med diverse leverantörer. Har väl i princip inget emot det så länge som det är klart och tydligt att personen i fråga faktiskt får prylar från en leverantör i utbyte mot att de skriver positivt om och visar upp prylarna. Men vad jag stör mig lite på är väl termen "inleda samarbete"... Näe, att inleda samarbete är väl när Microsoft och Nokia bygger Windowsbaserade ihop. Eller när Scania och Volvo bygger lastbilar tillsammans. Typ. Nu blev det väl aldrig just så, men ni förstår vad jag menar.

Men när en bloggare Y med några tusen läsare får prylar från leverantör X i utbyte mot att hen skriver att prylen minsann är jättebra och allt sånt, då är det väl inte något annat än köpt reklam? Ett samarbete ska ju liksom, i alla fall i min värld, vara ömsesidigt. Men det är ju väldigt sällan som stora leverantören X i sin tur promotar bloggare Y i sin tur. Då snackar vi ju snarare affischnamn, idrottsstjärnor och sånt.

Vad vill jag då ha sagt med det här? Egentligen inte så mycket, annat än att jag är lite allergisk emot termen samarbete när det egentligen handlar om reklam.

Min sponsring består av mitt eget företag som kanske någon gång emellanåt ser till att jag får något bra. Å min familj förstås. Bästa sponsringen ever! Och i gengäld kan jag faktiskt skriva att jag tycker att Rapha producerar den i särklass stiligaste cykelgarderoben, att jag inte är speciellt nöjd med Icebreakers produkter och att jag var väldigt förtjust i min gamla Focuspendlare trots tveksam kvalité på vissa delar.

*

Annars har jag precis klarat av 3 rejält tuffa veckor i Build 2-perioden. Nu en lugn vecka och sedan "formtoppning" inför Challenge Fuerteventura den 26:e april. Längtar som f-n. Men mer om det senare.

4 comments:

Fredde said...

Ha ha ja det låter rätt kul det det med "samarbete" :) Lite som när man "hämtar ut" ett paket från bla bla - det låter ju mycket hetare än att man själv handlat på postorder för ens egna sönderskattade likvida medel. :)



Fredde said...

Och just det, du borde ge Icebreaker en chans till. Har massor av prylar från dem och är mycket nöjd. Speciellt med de lite tjockare, det tunnaste har precis som du skriver rätt kass livslängd. Men cykeltröjorna är riktigt trevliga!

Bosse said...

Att kalla saker vid dess rätta namn vinnar alltid i längden. Trovärdighet och varumärkesvård ska man inte tumma på.

Har just hittat till din blogg och hittar massa intressanta och läsvärda inlägg. Tack för att du delar med dig.

Middleman said...

Fredde: Jo, Icebreakers tjockare saker håller faktiskt. Och i ärlighetens namn slits faktiskt tunna merinoplagg ganska rejält, oavsett märkt.

Bosse: Välkommen. Alltid kul när någon gillar det jag skriver :)