Thursday, March 28, 2013

Lite påskgodis

Påsken närmar sig och tweetarna med påskägg, godisberg och allmänt frossande stiger för varje timme som går. Själv så gav jag ju något slags löfte om det där med godis, kolhydrater och sånt i början av januari. Har väl inte varit superstrikt med det den senaste tiden (även om jag fortfarande försöker vara restriktiv) och det kan nog bli någon bit godis i helgen.

Eftersom jag egentligen inte har något vettigt att skriva idag får det bli några blandade karameller. Som påskäggsgodis alltså, typ färgglada och roliga för stunden men på det stora hela utan något intryck alls.

*

Det här med fotografering till bloggen, oavsett om det gäller beskrivningar av episka träningspass eller mer jordnära saker, är jag ju inget vidare på. Min familj är inte heller så duktiga på det, exempelvis vid tävlingar (som jag hårdhänt tvingar dem att titta på) och liknande. Och resultatet av det är ju en del ganska fattiga RR:s. Vissa andra bloggare är ju sjukt duktiga på det där, typ att 1) fota, 2) fota intressanta motiv, och 3) göra bilderna intressanta. Kolla t.ex. Kraftwerkets blogg. Jag fallerar på alla punkterna egentligen. Mest för att jag oftast inte har med mig en kamera och för att jag inte vill avbryta träningspasset. Enda undantaget är väl egentligen längre cykelturer.

Och vad jag egentligen skulle komma till var att Petter skrivit ett alldeles utmärkt inlägg om detta på sin blogg.

*

För er som missat det spreds den här insändaren på Fejjan igår. Lysande! Och i Gävle Dagblad av alla tidningar.

Klicka på bilden så får du ett lite mer läsvänligt alternativ.
*

Och så måste jag visa den här underbara lilla rutan från tidningen "Vasalöparen" som varit i Falun och testat på velodromcykling.


Citatmöjligheterna är ju enorma. Exempelvis: "...trendriktig cykel som på fina gatan kallas "fixie"...", "...är inte bara dumt, det kan vara direkt livsfarligt...", "...extremt van vid den speciell tekniken.". Håhåjaja, jag tänker inte raljera ytterligare över det (även om det hade varit kul). Däremot tänkte jag bara nämna att jag omgående fick en respons på Twitter (när jag slängde ut bilden där) om att det dessutom skulle vara olagligt med fixie i trafiken. Och där är jag inte böjd att hålla med.

Eller tja, cykeln ovan saknar förvisso ringklocka, och det ska den enligt föreskrifterna ha. Och egentligen är det bara två saker en cykel behöver ha (i dagsljus, annars tillkommer självklart reflexer och belysning): broms och ringklocka. Nu definierar inte föreskrifterna inte vad en ringklocka är eller hur den ska fungera så jag vet inte hur det skulle fungera vid ett ev. rättegångsfall. Broms definieras som en anordning som med fot- eller handkraft ska "kunna minska farten på cykeln och få denna att stanna säkert och snabbt.". Sen finns det en ytterligare definition: "Färdbromsen bör kunna ge cykeln en retardation av 3 m/s2 vid en manöverkraft av högst 196 N med handmanövrerat reglage och 490 N med fotmanövrerat reglage.". Observera här ordet bör istället för skall. En fixie bromsar man genom att "hålla emot" tramporna, inte nödvändigtvis låsa, och förmodligen ger det inte samma bromskraft som en vanlig fotbroms, men det fungerar ju. Och det är ju det som är klon: föreskrifterna är vaga och det finns bara bedömningsdelar. No way in hell att en domstol skulle våga döma någon för att ha kört fixie utan broms. Mycket tveksam till att det skulle varit uppe i något rättsfall.

Nu har jag en frambroms på min hoj. Jag använder den extremt sällan, men ser det mer som en extra säkerhet den dagen då kedjan pajar i en nedförsbacke eller om jag skulle behöva panikbromsa.

*

Och slutligen en Glad Påsk till er alla, och en liten påminnelse till mig själv att det bara är 100 dagar kvar.


3 comments:

Johan Andersson said...

När man ser Källis bilder vill man ju bara dö... Lite häftigt med Ironman, du kommer naturlugtvis göra succe!! Själv är jag DÖDSsjuk och börjar fundera på om jag ska hoja 155km varianten av LBL..

Anonymous said...

Tack för länkningen :) vad glad jag blir!

Middleman said...

Det var så lite så. Klart du ska ha en länkning när du skriver ett bra inlägg! :)