Friday, December 28, 2012

Memil eller mamil del 2

I mitt förra inlägg avseende begreppet mamil/memil funderade jag över om den försvenskade varianten memil (som myntades/översattes av Stockholmsnatt?) verkligen var rätt. Nu har ju Språkrådet släppt sin lista med nya ord 2012 och memil finns med som "nytt" ord. Nu med följande tragiska förklaring:


Oj oj oj, var ska jag börja...

För det första, inget ont om småstadstidningar (typ Oskarshamns-Tidningen), men är det inte ett något märkligt grepp att hänvisa till en liten tidnings krönikörs egna (felaktiga) tolkning när ett nytt ord ska definieras? En relativt enkel googling skulle nog ge en något annan bild och tolkning av begreppet. Framför allt borde väl en undersökning av motsvarande engelska begrepp ge en något annan bild.

Om vi då tar själva definitionen: "medelålders man klädd i cykeldräkt av lycra, som cyklar hänsynslöst; kallas även ninjacyklist och härskarcyklist". Den första delen har de ju fått rätt, det är ju liksom själva förkortningen så det skulle ju vara konstigt om de misslyckades där. Men sen blir det konstigt ...cyklar hänsynslöst... Näe, hur cykeln framförs har ingenting alls med det ursprungliga begreppet att göra. Det relaterade ju i första hand till ett kundsegment, köpstarka män i medelåldern (vad nu det är) som hittat eller valt cykling som passion. Dessa håller främst till ute på landsvägen under långa turer tillsammans på helgerna. Eller kanske på en cykelresa till Mallorca eller alperna. Ett fåtal ser du inne i stan. En hybridhojande gubbe i reflexväst och cykelbyxor från Biltema som kör emot rött inne i stan är inte en mamil. Och sålunda inte heller en memil då Språkrådet faktiskt hänvisar till det motsvarande engelska uttrycket.

Mamil (eller memil) på grönbete. Foto av Mats L (tack).
Sen hänvisar Språkrådet till ninjacyklist och härskarcyklist? Och det är ju en ren felaktighet. En sökning på google på dessa ord ger 458 resp. 462 träffar. Verkligen etablerade ord alltså. Särskilt med tanke på att de flesta av träffarna hänvisar till bloggar och artiklar som kommit ut efter det att Språkrådet släppt sin lista. Vidare ger redan andra träffenninjacyklist em förklaring av vad begreppet egentligen innebär: "snabbt cyklande personer utan lyse". Alltså cyklist som kvällstid är osynlig (som en ninja) eftersom hen (ett annat nytt ord) inte har några lampor. Memils av idag bryr sig mycket om lampor, lumen/lux/pris/bländning/blinkning har dissekerats och avhandlats i minsta detalj på de allra flesta fora för cyklister. Begreppet ninjacyklist har säkerligen myntats på HappyMTB en gång i tiden.

EDIT: Erik Sandblom har uppmärksammat mig på serien Yehuda Moon. Och mycket riktigt går begreppet "bike ninja" att hitta t.ex. här.

Vad det gäller härskarcyklist har jag faktiskt aldrig hört uttrycket tidigare. Ovan nämnda googling ger dock i princip en enda träff som knyter ihop begreppen memil/ninjacyklist/härskarcyklist och det är en SvD-krönika från juni i år. Och that's it folks. Det räcker alltså med en krönika för att sätta ett samband och en definition på ett nytt ord. Dessutom felaktigt, i alla fall i mitt tycke.

Jag är definitivt en mamil och skäms inte för det. Snarare tvärtom. Men jag cyklar inte hänsynslöst, jag är ingen fartdåre i pendlingstrafiken (men väl nerför serporna på Mallis), jag härskar inte över cykelbanorna och jag är väldigt noggrann med lysen. Alltså är jag inte en memil?

F.ö. blev jag fotad och telefonintervjuad av Aftonbladet igår, just angående memil. Inget i nätupplagan ännu, får väl se vad papperstidningen har att bjuda på.

EDIT2: Det här hade AB att bjuda på i papperstidningen (inte något på nätupplagan ännu). Kunde ju varit värre. Tyvärr blev det en väldigt liten bild på mig. Den stora bilden snoddes av en "brony". Dvs. en "vuxen man som älskar leksakshästarna My little pony"... Men bilden på mig var något större än den på Zlatan. Så det är där någonstans vi memils ligger, mellan bronys och Zlatan.


3 comments:

Erik Sandblom said...

Första gången jag såg begreppet ninjacyklist var på Yehuda Moon.

Sebastian said...

Såg du nåt i pappertidningen?

Middleman said...

Tack för det Erik. Även uppdaterat med AB nu.